Prvi službeni pregovori Talibana i afganistanskih vlasti

Prvi službeni pregovori afganistanskih talibana i afganistanskih dužnosnika, za koje se zna u javnosti, održani su u utorak i dvije strane suglasile su se da ih nastave nakon završetka mjeseca ramazana, objavio je u srijedu Pakistan.

Islamabad je bio domaćin susreta koji bi trebao otvoriti put završetku 13-godišnjeg rata u susjednom Afganistanu u kojem se talibani bore protiv snaga vlade u Kabulu u nadi da će ponovno uspostaviti radikalni režim koji je zbačen međunarodnom vojnom intervencijom predvođenom SAD-om 2001. Sljedeći krug pregovora trebao bi se održati sredinom kolovoza u Dohi, prema izvorima bliskima pregovorima.

Pakistanski premijer Nawaz Sharif ocijenio je da ti pregovori predstavljaju prekretnicu iako nije jasno hoće li oni moći zaustaviti borbe s obzirom na to da je talibansko vodstvo podijeljeno oko pitanja sudjelovanja u tim pregovorima i nekoliko talibanskih zapovjednika već je okrenulo leđa i priključilo se suparničkim snagama koje djeluju pod okriljem Islamske države. Na pregovorima su kao promatrači bili predstavnici SAD-a i Kine, objavilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova. Ranijih mjeseci održavani su neformalni preliminarni susreti predstavnika afganistankih talibana i službenog Kabula, no pregovori u utorak bili su prvi službeni.

You may also like