Prvi sastanak za Venezuelu 7. veljače, intervencija na stolu

Američki je predsjednik Donald Trump rekao u intervjuu za CBS, koji će biti objavljen u nedjelju, kako je slanje vojske u Venezuelu “opcija” te da je odbio venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura koji je zahtijevao sastanak.
“Zasigurno, to je nešto što je na.., to je opcija”, rekao je Trump za CBS, a intervju će biti emitiran u nedjelju. Trump je kazao kako je Maduro zatražio sastanak prije nekoliko mjeseci, što je Trump odbio. “Odbio sam to, jer smo jako daleko u procesu”, rekao je Trump za CBS-ov intervju “Face the nation”, a objavljeno je u izvadcima.

“Dakle, ja mislim da se proces odvija – veliki, jako veliki, ogromni prosvjedi”, poručio je Trump.

Deseci tisuća ljudi su se okupili na ulicama kako bi prosvjedovali protiv Madurove vlade, zahtijevajući njegov odlazak s vlasti, noseći žuto-crveno-plavu venezuelsku zastavu. Unutarnji i međunarodni pritisci na Madura se povećavaju, a visokopozicionirani general ratnog zrakoplovstva je otkazao poslušnost Maduru putem videa koji se proširio u subotu. Također je priznao samoproglašenog prijelaznog predsjednika Juana Guaidoa te je izrazio odanost parlamentu.

Prvi sastanak međunarodne kontaktne skupine s predstavnicima zemalja Južne Amerike koju je osnovao EU da bi se pomoglo u rješenju političke krize u Venezueli organizacijom novih predsjedničkih izbora, održat će se 7. veljače u Montevideu, izvijestili su u nedjelju šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini i urugvajski predsjednik Tabare Vazquez. Urugvaj i EU će biti zajednički domaćini sastanka koji će se održati 7. veljače u Montevideu na razini ministara, stoji u zajedničkom priopćenju.

Osnivanje skupine koju će činiti zemlje EU-a i zemlje Južne Amerike Mogherini je najavila 31. siječnja. Svrha osnivanja skupine je “pridonijeti stvaranju potrebnih okolnosti do ostvarenja političkog i mirnotvornog procesa koji će Venezuelcima omogućiti da donesu odluku o vlastitoj budućnosti i o održavanju slobodnih, transparentnih i vjerodostojih izbora”, podsjetila je Mogherini u nedjelju u priopćenju.

EU i osam zemalja članica unije Njemačka, Španjolska, Francuska, Italija, Portugal, Nizozemska, Velika Britanija i Švedska, dio su koalicije, a od južnoameričkih država tu su Bolivija, Costa Rica, Ekvador i Urugvaj. Zemlje EU-a su vrlo podijeljene kada je posrijedi stav koji treba zauzeti da bi se aktualni venezuelski šef države Nicolas Maduro prisilio na odlazak s vlasti.

Šest europskih zemalja dalo mu je ultimatum koji istječe u nedjelju, a riječ je o sazivanju novih predsjedničkih izbora. Ako Maduro na to ne pristane one će predsjednikom države priznati njegova suparnika Juana Guaidoa koji se proglasio za privremenog predsjednika Venezuele.

Madura, koji je predložio održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora podupiru Rusija, Kina, Sjeverna Koreja, Turska i Kuba.

Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio u nedjelju da želi povući vojsku iz Sirije i iz Afganistana, ali i ostati u Iraku kako bi mogao “paziti na Iran”.

U razgovoru za mrežu CBS objavljenom u nedjelju, američki predsjednik je ocijenio da su talibani, s kojima je Washington počeo izravne pregovore, “umorni” nakon sedamnaest godina ratovanja. “Mislim da su svi umorni. Moramo prekinuti te beskrajne ratove i vratiti naše dečke kući”, rekao je.

“Vidjet ćemo što će biti s talibanima. Oni žele mir”, dodao je, pošto je američki izaslanik za Afganistan izvijestio da je postigao znatan napredak u pregovorima. Trump je rekao da će obavještajce ostaviti u Afganistanu nakon budućeg povlačenja, za koje još treba utvrditi vremenski plan i način. “A ako vidim da se formiraju žarišta” pobune “učinit ću nešto”, istaknuo je.

Američki predsjednik je usto rekao da 2.000 vojnika raspoređenih u Siriji radi borbe sa skupinom Islamskom državom (IS) “upravo počinju” napuštati zemlju u skladu s njegovom odlukom najavljenom u prosincu. “Čim oslobodimo ono što je ostalo od ‘kalifata’, njihova teritorija, oni će se vratiti u našu bazu u Iraku i na kraju kući”.

“Bude li trebalo, vratiti ćemo se”, “možemo se vratiti veoma brzo”. “Ne odlazim, imamo bazu u Iraku”, odakle će Sjedinjene Države i dalje “udarati” na džihadiste, povlačeći se ipak “polako” iz Sirije, dodao je ne otkrivajući nikakav vremenski raspored.

Govoreći o američkoj zračnoj bazi Al Assad u Iraku, koju je posjetio za Božić, Trump je rekao da je želi “zadržati” kako bi “mogao paziti na Iran” koji graniči s Irakom. “Ako netko želi proizvesti nuklearno oružje”, “doznat ćemo to prije nego to učine”, rekao je.

You may also like