Glavni razlog deflacije je pad cijena namirnica, prije svega voća i povrća. Stručnjaci očekuju da će se inflacija već tijekom 2017. godine smanjiti na 4%, što će biti apsolutni rekord u povijesti suvremene Rusije.

Početkom kolovoza u Rusiji je prvi put u proteklih pet godina zabilježena deflacija, tj. pad cijena robe široke potrošnje. To potvrđuju podaci državnog zavoda za statistiku Rosstat. Primjerice, tijekom prvog tjedna kolovoza cijene su pale za 0,1 posto. Deflacija je u Rusiji posljednji put zabilježena u rujnu 2011. godine. Radi usporedbe, u 2015. godini je inflacija iznosila 12,9 posto. “Pad inflacijskog pritiska je za rusku ekonomiju dobra vijest. Ako svi ostali parametri ostanu isti, inflacija će na ovaj način brže doći do razine od 4% u 2017. godini, kao što je najavila Središnja banka”, kaže Timur Nigmatulin, financijski analitičar grupe kompanija Finamore. Središnja banka RF je, naime, upravo s tim ciljem uvela slobodni tečaj rublja krajem 2014. godine, izazvavši pad njezinog tečaja za 50% u odnosu na euro i američki dolar.

Po riječima ruskih analitičara, i ova deflacija 2016. godine, kao i ona prije pet godina, ima sezonski karakter. “U ljetnom periodu u pravilu znatno padaju cijene namirnica. Voće i povrće pojeftinjuje, jer na tržište pristižu ovogodišnji prinosi”, kaže Andrej Kočetkov, analitičar brokerske tvrtke Otkritie Broker. Po njegovim riječima, ujedno se zbog sezone godišnjih odmora smanjuje i potražnja u velikim gradovima. U trgovačkim centrima su u tom razdoblju česte rasprodaje i razne akcije pomoću kojih se kupci privlače tijekom ovih prilično pasivnih mjeseci.

Pad cijena, međutim, ima i dublje uzroke. Bitnu ulogu igra sve manja potražnja za robom široke potrošnje, objašnjava Mihail Podupski, analitičar grupe kompanija TeleTrade. Po njegovim riječima, zbog pada bruto nacionalnog dohotka stanovnici Rusije ne mogu si više priuštiti nekadašnji životni standard.

Pa ipak, i pored svih ograničenja deflacija je dobra vijest za rusko tržište. “Ona ulijeva povjerenje u nacionalnu valutu i trebala bi se povoljno odraziti na gospodarske aktivnosti”, kaže Dmitrij Bedenkov, načelnik analitičkog odjela investicijske tvrtke Russ-Invest. Po njegovim riječima, smanjenje inflacije prije svega povećava kupovnu moć potrošača sa stabilnim prihodima.

Deflacija zabilježena početkom kolovoza dokazuje da bi Rusija tijekom 2017. godine mogla prvi put u svojoj povijesti smanjiti inflaciju na 4%, kaže Dmitrij Bedenkov. Po njegovim riječima, to je postignuto umnogome zahvaljujući čvrstoj kreditno-monetarnoj politici. “Kamatne stope na financijskom tržištu veće su od 10%, što ograničava mogućnosti gospodarskih subjekata kada je riječ o uzimanju kredita, a ujedno je i faktor koji doprinosi obnavljanju ekonomskog rasta”, kaže on. Za stanovništvo je to svakako dobra vijest, jer će tako biti potaknuto povećanje prihoda i smanjenje kamatnih stopa za kredite, uključujući i hipotekarne, dodaje Timur Nigmatulin, a prenosi Russia Beyonde the Headlines.

S druge strane, Konstantin Koriščenko, bivši zamjenik direktora Središnje banke i šef Katedre za tržišta vrijednosnica i financijski inženjering Ruske akademije za narodnu privredu i državnu administraciju, ističe da je za inflaciju od 4% neophodno da skoče cijene nafte ili da Zapad ukine sankcije koje je uveo Rusiji. “Daleko je realnije očekivati da će se inflacija do kraja 2017. godine spustiti na 5,5-6%”, kaže Mihail Podupski. Po njegovim riječima, s obzirom na veliku ovisnost ruske ekonomije od uvoza, veliki utjecaj će imati i tečaj rublja. Što slabiji bude tečaj ruske valute, to će teže biti dostići željene pokazatelje inflacije, dodaje on.

Related Posts