Prve neslužbene informacije o istraživanju ugljikovodika u Jadranu

Zagreb – Nakon što je na natječaju za eksploataciju jadranskog podmorja odabrano pet kompanija koje će bušiti po moru, danas oko 16 sati saznat ćemo tko se javio za istraživanje kopna. Kako neslužbeno saznajemo ponudu je dala i britanska kompanija ArdentOil.

Ekskluzivno za N1 natječaj je komentirao Bob Moore iz britanskog ArdentOil-a te je istaknuo koliko će novca Hrvatska uprihoditi iz tog posla. “Troškovi bušenja iznose oko 10 milijuna eura. Istraživanje stoji između tri, četiri ili pet milijuna eura, a ukoliko se bušenje kvalitetno obavi onda i to iznosi oko 4 milijuna eura. Govorimo o investicijama teškim desecima milijuna eura”, rekao je za N1 Moore. Podsjetimo, resorni ministar Ivan Vrdoljak najavljivao je kako će istraživanje morskog dijela, državi direktno u proračun donijeti 100 milijuna kuna, a indirektna bi korist trebala biti mnogostruko veća.

Naime vrijednost investicijskih planova u istražne radnje koje će trajati pet godina procjenjuje se na četiri milijarde kuna. S obzirom da bi barem 60 posto poslova trebao odraditi domaći sektor to podrazumijeva da će barem 2,5 milijarde kuna ostati u Hrvatskoj.