Prva žrtva niske cijene nafte je azerbajdžanski Manat

Azerbajdžanski Središnja banka devalvirala je nacionalnu valutu “Manat” za gotovo 50 posto. Institucija opravdava svoj potez u ponedjeljak s nastavkom slabe globalne ekonomije i padom cijene nafte.

Azerbajdžanski središnja banka odlučila devalvirati svoju nacionalnu valutu Manat za 47.63 posto, na 1,55 Manat za jedan dolar i 1.68 Manat za jedan euro (47.88 posto), navodi se u priopćenju. Štoviše, Azerbajdžanski središnja banka pokrenula je politiku plutajućeg tečaja, u formiranju cijena na deviznom tržištu će ovisiti do potencijalne ponude i potražnje za devizama. “Odluka Centralne banke od 21. prosinca 2015. godine se povezana s slobodno plutajućim valutnim tečajem. Na temelju ove odluke će se vrijednost Manata sukladno ponudi i potražnji na tržištu valuta definirati “, priopćila je azerbajdžanska središnja banka.

Nafta i plin doprinose 95 posto ukupnog izvoza i zaslužni su za 70 posto prihodovne strane godišnjeg državnog proračuna ove kaspijske države. Nastavak prošlogodišnjeg globalnog trenda pad cijena nafte doveo je pod pritisak središnju banku Azerbajdžana i njene devizne rezerve, gdje je Baku pokušao čvrsto vezati manat na dolar vrijednost, navodi guverner azerbajdžanske središnje banke Elman Rustamow u intervjuu za Financial Times prošle veljače.

Kamran Musabayli, politički analitičar iz Berlina smatra ” da centralna banka nije imala alternativu i da je bila primorana na taj potez. Posljedice će biti vidljive na porastu cijena uvoznih proizvoda, kao i na očekivanom rastu rata za kredite, koji su većinom u dolarima izdani. Srednjoročno bi se ekonomska nestabilnost mogla preliti i na političku nestabilnost”

*Prevo Mario Lozančić

You may also like

0 comments