Home Energetika Prozvao Njemačku, ugrozio nuklearni sporazum, objavio trgovinski rat…

Prozvao Njemačku, ugrozio nuklearni sporazum, objavio trgovinski rat…

by admin

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je tijekom govora u UN-u kako odbacuje ideologiju globalizma i prihvaća doktrinu domoljublja.[/vc_column][vc_column width=”2/3″] “Naša će vojska uskoro biti moćnija nego ikad u povijesti. SAD je snažnija, sigurnija i bogatija zemlja nego prije dvije godine kada sam stupio na predsjedničku dužnost”, rekao je Trump dodajući kako “branimo američke vrijednosti i narod, ali se borimo i za cijeli svijet”.

“To je sjajna vijest za sve nacije svijeta. Kad se borimo za vlastiti prosperitet i poštujemo svoje susjede, lakše je osigurati mir”, rekao je američki predsjednik.

[/vc_column][/vc_row]

Sjeverna Koreja

“Poštujemo pravo svih nacija da slijede svoje tradicije i običaje. SAD vam neće govoriti kako da živite i radite, tražimo samo da poštujete naš suverenitet. Bila mi je čast predstavljati SAD u inozemstvu, izgradio sam partnerske odnose s liderima brojnih nacija i naš je pristup doveo do velike promjene”, kaže Trump.

“Naveli smo Sjevernu Koreju da zamijeni pošast sukoba nadom mira. Vodili smo produktivne razgovore i sastanke, složili smo se da je u interesu naših naroda denuklearizacija. Rakete više ne lete u svim smjerovima, nuklearna testiranja su zaustavljena, naši taoci su oslobođeni, a ostatci naših palih boraca su vraćeni u domovinu i sahranjeni u američko tlo. Želim zahvaliti Kim Jong-Unu na koracima koje je poduzeo, pred nama je još mnogo posla”, rekao je Trump naglašavajući da će sankcije ostati na snazi dok se ne provede potpuna denuklearizacija. Posebnu zahvalu uputio je predsjedniku Južne Koreje Moon Jae-Inu, japanskom premijeru Shinzou Abeu i kineskom predsjedniku Xi Jinpingu.

Bliski istok

“Imamo novi pristuo na Bliskom istoku. Nakon mog posjeta Saudijskoj Arabiji prošle godine, provode nove sankcije i preuzimaju veću odgovornost protiv ekstremizma i terorizma u svojoj regiji. UAE, Saudijska Arabija i Katar obećali su milijardu dolara za narode u Jemenu i Siriji i ulažu napore da se okonča rat u Jemenu. Na nacijama u toj regiji je da odluče kakvu budućnost žele za sebe i svoju djecu”, poručio je Trump.

“Zahvaljujući američkoj vojsci, mogu reći da su ubojice, ISIL, protjerane iz svojih uporišta u Iraku i Siriji. Nastavit ćemo raditi na sprječavanju radikalnog islamskog terorizma. Sukob u Siriji slama srca… Pozivam da se dodatno osnaži mirovnu proces UN-a, ali SAD će reagirati ako Assad opet upotrijebi kemijsko oružje”, kaže američki predsjednik.

“U Jordanu smo vidjeli da je najbolje smjestiti izbjeglice što bliže njihovim domovima kako bi im se olakšao povratak i integracija”, dodao je.

[quote_box name=””]

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u utorak je naglasio važnost očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma, upozorivši da će cijela regija biti destabilizirana ako Teheran nastavi raditi na vojnom nuklearnom programu.

“Ne želimo to – to bi moglo zapaliti cijelu regiju”, rekao je Maas na početku Opće skupštine UN-a u New Yorku, ponovivši svoju potporu sporazumu iz 2015. kojim su Iranu nametnuta ograničenja nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje većine američkih i međunarodnih sankcija.

Nametnuta ograničenja onemogućavala su Teheran da proizvede nukleranu bombu.

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju ove godine izašao je iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je potpisala prethodna administracija na čelu s predsjednikom Barackom Obamom. Trump je ponovno uveo sankcije toj zemlji zaprijetivši da će strogo kažnjavati kompanije i tvrtke koje posluju s Iranom, uključujući financijske institucije.

Maasovi komentari uslijedili su nakon što su europske stranke u sporazumu, unatoč američkim sankcijama, kasno u ponedjeljak objavile planove za otvaranje novih načina plaćanja koji bi olakšali posao s Iranom.

Te planove objavila je ministrica vanjskih poslova Europske unije Federica Mogherini u izjavi nakon ministarskog sastanka na marginama aktualne Opće skupštine UN-a, a na kojemu su sudjelovali predstavnici Rusije, Britanije, Francuske, Njemačke i Kine.

Poručila je kako su EU potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom i dalje predane njegovu očuvanju te da aktivno rade na stvaranju posebnih kanala za isplatu kako bi mogle nastaviti trgovati s Iranom unatoč američkim pritiscima.

EU traži načine da zaštiti europske tvrtke koje posluju s Teheranom, iako su se mnoge multinacionalne tvrtke već odlučile povući iz Irana.

[/quote_box]

Obračun s Iranom

“Svako rješenje humanitarne krize u Siriji mora uključiti strategiju protiv korumpirane diktature u Iranu koja sije kaos, smrt i uništenje. Oni ne poštuju svoje granice ni svoje susjede ni suverenitet drugih nacija. Oni pljačkaju resurse svoje zemlje kako bi se obogatili i širili kaos. Iranski narod je s pravom ogorčen što su njihovi lideri pronevjerili milijarde dolara i zgrabili velike dijelove ekonomije i taj novac spremili u svoje džepove. Iranski susjedi su platili veliku cijenu njihove agende agresija i proširenja. Zato tolike zemlje podupiru odluku SAD-a da se povuče iz Iranskog nuklearnog sporazuma i uvođenje sankcija. Kada je potpisan sporazum, diktatura je novac uložila u izgradnju novih nuklearnih postrojenja”, kaže Trump.

“Ne možemo dopustiti da najopasniji sponzor terorista na svijetu posjeduje najopasnije oružje na svijetu. Tražim od svih nacija da izoliraju iranski režim dok god nastavlja sa svojom agresijom”, poručio je Trump s govornice u New Yorku.

[quote_box name=””]

Američki državni tajnik Mike Pompeo obrušio se na platni sustav kojim Europska unija planira zaobići američke sankcije Iranu i poručio da to Washington neće dopustiti ni Europi ni bilo kome drugome, prenose u srijedu agencije o pokušaju Bruxellesa da spasi nuklearni sporazum iz 2015.

“Nećemo dopustiti da naše sankcije zaobilazi ni Europa ni itko drugi”, rekao je američki šef diplomacije Mike Pompeo u utorak, dan pošto je Europa najavila svoj plan.

Pompeo se okomio na sustav SWIFT kojim se nadziru bankovne međunarodne transakcije, piše agencija AFP.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini najavila je u ponedjeljak da će EU stvoriti “posebno financijsko vozilo” (Special purpose vehicle – SPV) putem kojeg će se omogućiti Iranu da nastavi prodavati i naplaćivati naftu. “To je nalik kompenzaciji. Kada kupujemo naftu iz Irana, novac će biti uplaćen na SPV. Ako zatim europska tvrtka proda neki stroj Iranu, plaćanje će se obaviti putem SPV-a”, objasnio je europski diplomat i dodao da Iran može “jedino naftu ponuditi zauzvrat, … a prihodima od nafte Iran može uvoziti robu”.

Mike Pompeo najavio je u sjedištu UN-a da će situaciju s Europom i Iranom pozorno pratiti te je ironizirao da Europska unija nije najavila nikakve rokove za uvođenje tog SPV-a i da takav sustav još ne postoji. “To je najkontraproduktivnija mjera koju je moguće zamisliti za mir i sigurnost u regiji i svijetu”, rekao je Pompeo na forumu u New Yorku održanom protiv iranske vlade.

“Duboko sam razočaran”, rekao je Pompeo, kako prenosi agencija dpa i dodao da može zamisliti “korumpirano” iransko vodstvo koje se “smije” kada čuje vijesti o takvom platnom sustavu.

Takav platni sustav samo će učvrstiti Iran “kao državu broj jedan koja sponzorira terorizam”, poručio je Pompeo. Washington će smatrati Iran odgovornim za bilo koji napad na američke interese, reka je i nazvao Iran “odmetnutim režimom” te nabrojao koje sve skupine na Bliskom istoku ta zemlja podržava.

Nuklearni sporazum s Iranom sklopilo je 2015. šest svjetskih sila koje su se obvezale ukinuti toj zemlji međunardone sankcije u zamjenu za njezino odustajanje od programa razvoja nuklearnog oružja. Sporazum je omogućio Iranu da izađe iz gospodarske izolacije, no povlačenjem iz sporazuma u svibnju američki predsjednik Donald Trump uspostavio je nove sankcije te zaprijetio drugim državama da mogu birati hoće li poslovati s Iranom ili sa Sjedinjenim Državama. Novi niz sankcija SAD će uvesti 4. studenoga i njima izravno pogoditi iranski izvoz nafte te bankovne operacije.

[/quote_box]

Izrael

“Ove godine smo američku ambasadu premjestili u Jeruzalem. SAD je predan miru između Izraela i Palestine. Taj cilj ide ukorak s priznavanjem očitih činjenica”, smatra prvi čovjek SAD-a. Nećemo biti taoci dogmi, ideologa i tzv. stručnjaka za koje se pokazalo da nisu u pravu. To se ne odnosi samo na pitanja mira, nego i na pitanja prosperiteta”, poručio je Trump.

Trgovinski rat

“Vjerujemo da trgovina mora biti poštena i recipročna. SAD neće dopustiti da ga se iskorištava. Druge zemlje nisu nam dopustile slobodan pristup svojim tržištima, neke su čak i zlorabile našu otvorenost kako bi dobile nepoštenu prednost u odnosu na našu zemlju. Kao rezultat toga naš je trgovinski deficit porastao na osam milijardi na godinu i zato opet pregovaramo o lošim trgovinskim sporazumima”, rekao je.

“Najavili smo novi sporazum između SAD-a i Meksika, a objavili smo i novi sporazum između SAD-a i Južne Koreje. To je tek početak”, kazao je.

“Neke zemlje koje su članice Svjetske trgovinske organizacije krše sve principe na kojima ta organizacija počiva. Ovakvi odnosi s Kinom su neprihvatljivi. Način na koji Kina posluje ne može se tolerirati. Amerika će uvijek djelovati u nacionalnom interesu, kao što je moja administracija i pokazala”, zaključio je dodajući da se SAD povukao iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava.

“Nećemo se vratiti dok se ne provedu prave i istinske reforme”, rekao je američki predsjednik naglašavajući da SAD neće priznavati Međunarodni kazneni sud.

“Što se tiče SAD-a, taj sud nema jurisdikciju i autoritet, on krši pravdu. Nećemo se odreći američkog suvereniteta u korist birokracije. Amerikom upravljaju Amerikanci. Odbacujemo ideologiju globalizma i prihvaćamo doktrinu domoljublja”, rekao je Trump.

Energetska neovisnost

“U Americi vjerujemo u energetsku sigurnost za sebe i naše saveznike. Najveći smo proizvođač energije na svijetu. Amerika je spremna izvoziti energiju, prirodni plin i čisti ugljen. Zemlje OPEC-a pljačkaju ostatak svijeta. Meni se to ne sviđa, i ne bi se trebalo sviđati nikome”, rekao je.

“Branimo mnoge od tih zemalja, a one nam uzvraćaju visokim cijenama nafte. Mi to više nećemo trpjeti, ove strašno visoke cijene i oslanjanje na jednog dobavljača ostavlja zemlju podložnu iznudama i ucjenama” kaže Trump. Rekao je i kako će Njemačka, ako ne promijeni smjer djelovanja, postati ovisna o ruskoj energiji, a pohvalio je Poljsku koja se bori za svoj suverenitet.

“Ne želimo uplitanje drugih nacija u naše poslove”, poručio je čelnik SAD-a.

Ilegalne migracije

“Ilegalne migracije iskorištavaju osjetljivu populaciju i štete marljivim građanima i stvaraju začarani krug zločina i siromaštva. Samo štiteći svoje granice i uništavajući zločinačke organizacije možemo ostvariti prosperitet. Sve zemlje imaju pravo na svoje politike o migracijama. SAD neće sudjelovati u novom globalnom sporazumu o migracijama. Njima ne bi trebalo upravljati međunarodno tijelo. Jedino dugoročno rješenje je da ljudi u svojim domovinama izgrade sigurniju budućnost i da svoje zemlje opet učine velikima”, rekao je Trump.

Spomenuo je i “tragediju u Venezueli” za koju je glavnim krivcima označio socijalizam i komunizam koji su “doveli do bankrota i otjerali narod u siromaštvo”. Pozvao je sve nacije da se “odupru jadu koji socijalizam donosi svima”.

“SAD daje najviše humanitarne pomoći na svijetu, ali malo zemalja daje pomoć nama. Proučit ćemo što funkcionira, što ne i da li zemlje koje primaju našu pomoć imaju u srcu interes naše zemlje. Pružat ćemo pomoć samo onim zemljama koje nas poštuju i koje su naši prijatelji”, rekao je.

Suverenost

“U ovoj dvorani zastupljene su brojne zemlje i to je zaista posebno. Cijeli je svijet bogatiji, čovječanstvo je bolje zbog ove konstelacije nacija koje su jedinstvene i svaka sjajno sjaji u svom dijelu svijeta. U svakoj od tih zemalja vidimo obećanje. Kao Amerikanci, znamo kakvo obećanje želimo za sebe i kakva Amerika mora biti. Vjerujemo u slobodnu i dostojanstvo svakog pojedinca, u vladavinu prava i zalažemo se za kulturu zasnovanu na snažnim obiteljima, vjeri i neovisnosti. Moramo osigurati suverene i neovisne nacije, samo je tamo demokracija i mir. Moramo štiti svoju suverenost, našu nezavisnost. Kada to učinimo, naći ćemo nove putove suradnje, oni će se otvoriti pred nama. Naći ćemo novu strast za mir, novu svrhu i novi duh, i ovaj će svijet postati mnogo ljepši za život. Odaberimo budućnost domoljublja, prosperiteta i ponosa. Borimo se za svoje nacije, neka budu snažne, suverene i pravedne i neka uvijek budu zahvalne za Božju dobrotu. Bog vas blagoslovio, Bog blagoslovio sve nacije svijeta”, zaključio je Trump.

[quote_box name=””]

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na marginama Opće skupštine UN-a u utorak se sastala s turskim predsjednikom Recepom Tajipom Erdoganom a, kako je rekla, bilo je riječi o bilateralnim odnosima, prvenstveno izvozu hrvatskih proizvoda u Tursku, kao i o stanju u jugoistočnoj Europi.

“Prvenstveno tu su izbori koji slijede u BiH 7. listopada i situacija nakon toga, te što možemo zajednički učiniti kako bismo Bosni i Hercegovini pomogli na putu prosperiteta i Europske unije i NATO-a”, rekla je hrvatska predsjednica.

Razgovaralo se i o budućoj suradnji i o budućim susretima, a kako je istaknula, ono što predsjednik Trump želi svakako je i jačanje transatlantske suradnje, sigurnost i hrvatsko-američko partnerstvo unutar NATO saveza. Predsjednica je dodala kako se nije konkretno razgovaralo o tome hoće li ti budući susreti biti u Bijeloj kući ili u Zagrebu jer, kako ističe, ona nije osoba koja robuje protokolu. “Danas razgovarati s predsjednikom Trumpom 15 minuta, koliko smo uspjeli nasamo, na marginama NATO saveza ili bilo gdje drugdje – nije mi bitan protokol, crveni tepisi i sve ostalo u Bijeloj kući, nego mi je bitno da održavamo neprestani dijalog i suradnju i bitniji su mi svakako rezultati da napredujemo u bilateralnim odnosima nego da li ću ja doći u Bijelu kuću ili ne”, zaključila je hrvatska predsjednica koja je sudjelovala i na skupu u organizaciji glavnog tajnika UN-a koji je bio posvećen očuvanju mira.

[/quote_box]

Related Posts