Protuzapadni klerik Janati izabran u Vijeće stručnjaka

Moćni protuzapadni klerik Ahmad Janati u utorak je imenovan vođom iranskog Vijeća stručnjaka, što je znak da tvrdolinijaši imaju čvrstu kontrolu nad tijelom nadležnim za odabir budućeg iranskog vrhovnog vođe.

Devedesetogodišnji Janati veliki je kritičar predsjednika Hasana Rohanija i njegovih borbe za zaustavljanje iranske izolacije u svijetu i poboljšanje odnosa sa Zapadom. Vijeće od 88 članova koje se većinom sastoji od starijih klerika birat će nasljednika trenutnog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija koji je u svojoj 77-oj godini, te je navodno slabog zdravstvenog stanja.

Iranski vrhovni vođa ima zadnju riječ u svim pitanjima države, uključujući i vanjsku politiku. Vrhovni vođa je glavni zapovjednik vojske, imenuje sudstvo, vodstvo državnih medija i velikih gospodarskih konglomerata. U odnosu na njega predsjednik ima male ovlasti.

U svom pismu novom Vijeću koje su prenijeli državni mediji Hamenei je nove članove zamolio da “štite islamski i revolucionarni identitet” Irana i obrate pažnju na “osobnu i političku pobožnost budućeg vrhovnog vođe”.

Odabir Janatija za novog vođu vjerojatno će iznenaditi glasače koji su u veljači na izborima uspjeli spriječiti većinu tvrdolinijaša da zadrže svoje funkcije u parlamentu. Janati je izabran kao posljednji od njih 16 odabranih u Teheranu.

Janati predsjeda i Vijećem čuvara, tvrdolinijaškim tijelom koje je prije izbora u veljači diskvalificiralo većinu prominentnih reformističkih i umjerenih kandidata. Janati se i unutar iranskog klera ističe svojim antizapadnjačkim stavovima, optužujući Zapad za stvaranje al Kaide, te opisujući američku vojsku u Iraku kao “krvožedne vukove”. Predsjednik Rohani također je član Vijeća, kao i njegov saveznik, bivši predsjednik Akbar Hashemi Rafsandžani.

You may also like