Protivnici Brexita žele savez sa laburistima kako bi ostali u Uniji

Pobornici ostanka Velike Britanije u Europskoj uniji u ponedjeljak su krenuli u pridobivanje neodlučnih glasača laburista koji bi mogli donijeti prevagu na referendumu koji se održava za deset dana. Zabrinutost oko mogućnosti da Velika Britanija 23. lipnja glasa za izlazak iz EU-a smanjile su vrijednost azijskih i europskih dionica.

Na kladionicama su pali koeficijanti za ostanak Britanije u EU-u, a dvije ankete koje je u ponedjeljak objavio ICM pokazuju da je kampanja za izlazak uvećala svoju prednost pred onima koji su za ostanak. U debati kojoj dominira rascjep u stavu konzervativne stranke Davida Camerona oko Brexita zagovornici ostanka zabrinuti su oko toga stiže li njihova poruka do glasača laburista za koje se smatra da će donijeti prevagu na referendumu.

Pobornici ostanka u ponedjeljak su pokrenuli akciju “Laburisti uzvraćaju udarac”, organizirajući niz govora istaknutih laburista. “U idućih 10 dana moramo širiti svoju poruku među ljudima”, rekao je bivši laburistički premijer Gordon Brown publici u Leicesteru. “Velikoj Britaniji je najbolje kad gleda prema van, kad je angažirana, gostoljubiva, okrenuta prema međunarodnoj sceni, svjesna svoje velike uloge u svijetu… a ne izolacionistička i zatvorena na otok”, rekao je Brown, dodavši kako “trebaju biti vođe u Europi, a ne napustiti ju”.

Brown je zaslužan za odlučujuću intervenciju u zadnji čas prije škotskog referenduma za neovisnost iz 2014., kad je 55 posto Škota glasalo za nastavak unije s Engleskom unatoč mnogobrojnoj podršci separatistima. Novinari su Browna upitali kako planira uvjeriti glasače laburista koji su zabrinuti zbog razine imigracije da je to vrijedno ostanka u EU-u.

Brown smatra kako se treba učiniti više po pitanju investicija u javne usluge koji su pod pritiskom zbog velike razine imigracije, dodavši kako je ilegalna imigracija veći problem od EU migracije. Iako su laburisti službeno za ostanak u EU-u, njihov vođa Jeremy Corbyn kritiziran je da ne čini dovoljno da širi tu ideju, što je on odbacio. “Drago mi je vidjeti da su laburisti angažiraniji nego u proteklim mjesecima”, smatra Terry Scuoler, vođe trgovinske asocijacije EEF. “Corbyn i njegovi kolege mogli su davati veću podršku. Ohrabrujuće je da sad izlaze u javnost”, smatra Scuoler.

Sa slabim izgledima za rast, zabrinutost da će Brexit vratiti Europu u recesiju na vrhu su liste briga investitora, koje uključuju i negativne kamatne stope i opasne ekonomske neravnoteže u Kini. Iako većina anketa pokazuje da su Britanci i dalje podijeljeni oko referenduma, anketa koju je u petak objavio ORB, u kojoj stoji da je kampanja za izlazak 10 postotnih bodova ispred one za ostanak, uznemirila je tržišta. Europske dionice u ponedjeljak su pale skoro 1,9 posto, dok su azijske burze zabilježile najveći pad u četiri mjeseca.

Popularni britanski tabloid The Sun pozvao je čitatelje da na referendumu 23. lipnja glasaju za izlazak zemlje iz Europske unije, objavivši naslovnicu u bojama britanske zastave. “BeLEAVE in Britain”, moglo se pročitati u broju lista objavljenom u utorak, što je igra riječi sa značenjem “vjerujte u Veliku Britaniju”, ali sadrži pojam “izlazak” (leave). “Pred najvećom smo političkom odlukom u svom životu. The Sun danas poziva sve da glasuju za IZLAZAK”, piše list.

Po novoj anketi agencije ICM-a objavljenoj u ponedjeljak poslijepodne u elektroničkom izdanju lista The Guardian, za takozvani Brexit je 53 posto birača a za ostanak zemlje u EU-u 47 posto. The Sun u svom komentaru ističe da će “izlazak omogućiti da reafirmiramo naš suverenitet i zakoračimo u budućnost kao neovisna i moćna nacija”.

Budućnost zemlje će biti “puno mračnija” u EU-u i bit će u sjeni “neumornog širenja Njemačke”, dodaje list. “Moramo se osloboditi diktature Bruxellesa”, ističe list nazivajući EU “sve pohlepnijim, rastrošnijim i uznemirujućim” i optužujući pristaše EU-a da pokušavaju “zastrašiti” građane lošim prognozama ako zemlja izađe iz zajednice 28 zemalja. The Sun se smatra konzervativnim listom a u vlasništvu je australo-američkog medijskog magnata Ruperta Murdocha.

You may also like