Protiv Netanyahua podignuta optužnica, on oštro reagirao

Državni udar?
Protiv izraelskog premijera Netanyahua podignuta je optužnica zbog korupcije.

Glavni državni odvjetnik optužio ga je za podmićivanje i zlouporabu moći, a premijer je tužbu nazvao pokušajem državnom udara. To je prvi put u povijesti ove države da je podignuta optužnica protiv jednog premijera.Za glavnog državnog odvjetnika nema dvojbe je li trebalo podignuti optužnicu protiv najdugovječnijeg premijera Države Izrael.

– Teškog srca odlučio sam podignuti optužnicu protiv njega. Teškog srca, ali s osjećajem duboke predanosti vladavini zakona, interesu javnosti i građanima Države Izrael. Provođenje zakona nije stvar izbora. Ovo nije pitanje desnice ili ljevice. To nije stvar politike, rekao je Avichai Mandelblit, glavni državni odvjetnik.

Netanyahu je optužen za podmićivanje, zlouporabu moći i prijevare, za prihvaćanja darova u vrijednosti 264.000 dolara, uključujući cigare i šampanjac, kao i za pružanje usluga za bolje medijsko pokrivanje u najprodavanijim izraelskim novinama. Netanyahu je optužnicu nazvao pokušajem državnog udara i prešao u protunapad.

– Neću dopustiti da laž pobijedi, i dalje ću voditi zemlju prema zakonu, kako je i propisano, odgovorno za sigurnost i budućnost nas i naše zemlje, za demokraciju i vladavinu zakona. I napokon moramo istražiti istražitelje, naglašava Benjamin Netanyahu, izraelski premijer.

Nakon što je objavljeno podizanje optužnice, ispred njegove rezidencije okupili su se protivnici i pristaše.

– Večeras je trebao reći da podnosi ostavku. Ovo je nečuveno, nezamislivo da će premijer nastaviti obnašati dužnost dok je suočen s takvim kršenjem zakona, rekao je Asher Ben David, protivnik Netanyahua.

– Došao sam reći premijeru da nije sam te da ovaj suludi i gnusni pokušaj državnog udara neće proći, rekao je Moti Kastel, pristaša Netanyahua.

Netanyahua zovu i premijerom s 9 života. Neprekidno je na vlasti već 10 godina. Odradio je četiri mandata i generacijama dominirao izraelskom političkom scenom, više od osnivača Izraela Ben-Guriona.

– Optužnica je pravi razlog što u Izraelu nije formirana nova vlada. Nećemo moći prihvatiti situaciju u kojoj optuženi premijer i dalje služi kao da se ništa nije dogodilo, govori Amir Peretz, predsjednica Laburističke stranke.

Izrael je već dugo u političkoj krizi. Nakon ponovljenih izbora u rujnu ni Netanyahu ni njegov rival Benny Gantz nisu uspjeli formirati vladu. Optužnica ga ne obvezuje na ostavku, ali će biti dodatni teret ionako politički oslabljenom čelniku Likuda.

You may also like

0 comments