Protest protiv bušenja na Jadranu i u Budvi

U Budvi održan protest protiv istraživanja nafte i plina u Jadranskom moru, podršku pružile i kolege iz Hrvatske.

Članovi crnogorske nevladine organizacije “Green Home” koja se bavi pitanjem ekologije i zaštite životne sredine u suradnji s udruženjem hrvatskih organizacija “S.O.S. za Jadran” prosvjeduju danas u Budvi protiv najavljenog istraživanja nafte i plina u Jadranskom moru. Povod za prosvjed je Jadranski summit o nafti i plinu koji je danas počeo u Budvi, a kojem je cilj ispitati aktualne mogućnosti i izazove u području eksploatacije nafte i plina u jadranskoj regiji. Prosvjedu se priključilo nekoliko desetaka aktivista organizacija za zaštitu životne sredine, koji su nosili transparente “Ne bušenju Jadrana”, “Montenegro oil beauty”, “Ne damo Jadran za privatnu eksploataciju”, i “More nije privatna prćija”, prenosi Anadolija.

Govoreći o najavljenom istraživanju nafte i plina u crnogorskom podmorju, Nataša Kovačević iz organizacije “Green Home” poručila je da ne želi da se uništi ideja ekološke Crne Gore. “Ne želimo da se uništava naša životna sredina, naše ribarstvo i turizam, za koji smo se decenijama zalagali. Ne želimo da se uništi ideja ekološke Crne Gore. Eksploatacija nafte, odnosno njeno istraživanje podrazumjeva da se ti radovi izvode na tri kilometra od naše obale. U Hrvatskoj je stvar nešto drugačija jer je linija istraživanja na nekih deset kilometara od obale. Možete zamisliti kako će to da utiče na naš turizam i na naš slogan ‘Wild beauty’, koji smo godinama razvijali”, kazala je Kovačević.

Ona je istaknula da bi trebalo građanima omogućiti da se izjasne o ovom pitanju.”Ne želimo da vidimo naftne platforme na našem moru. Pozivamo Vladu Crne Gore da poništi tender o istraživanju nafte i omogući da se građani na referendumu izjasne o ovom pitanju”, kazala je Kovačević.

Podrška ekološkim organizacijama u Crnoj Gori, koje se protive istraživanju nafte i plina u crnogorskom podmorju, stigla je iz Hrvatske. Luka Tomac iz koalicije “S.O.S. za Jadran”, koja se zalaže za očuvanje Jadrana od naftnog zagađenja, kazao je da je Jadran jedan te da borba treba biti zajednička. “Ovdje smo kako bismo izrazili podršku kolegama iz Crne Gore. Jadran je jedan, bitka za Jadran treba biti jedna i zajednička. U Hrvatskoj se svi stručnjaci turizma i ribarstva protive ovom projektu. Borit ćemo se za cijeli Jadran bez naftnih platformi”, poručio je Tomac.

Nevladina organizacija MANS podržala je današnji prosvjed koji su organizirale ekološke organizacije. Iz ove organizacije je poručeno da Ministarstvo ekonomije Crne Gore ovaj projekt provodi potpuno netransparentno. “Tražili smo dokumentaciju o tome da li se projekat planira na realnim i održivim osnovama. Ministarstvo ekonomije je te podatke proglasilo povjerljivim. Takođe, nemamo podatke kolika bi bila dobit od ovog posla, kao i koliko bi bila šteta u slučaju da dođe do havarija na naftnim platformama”, kazala je Ines Mrdović, aktivistkinja MANS-a.

Na Javni poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljikovodika u podmorju Crne Gore javilo se šest kompanija i dostavilo tri ponude.