Irački prosvjednici koji su se nakon jučerašnjeg upada u zgradu iračkog parlamenta 24 sata zadržali u bagdadskoj Zelenoj zoni, u nedjelju su napustili strogo čuvan dio grada prethodno iznijevši svoje zahtjeve za političkom reformom u zemlji te su zaprijetili da će se do kraja tjedna ponovno onamo vratiti kako bi i dalje vršili pritisak na vlasti.

Prosvjednici odani utjecajnome šijitskom kleriku Moktadi al-Sadru u subotu navečer su napustili parlament, ali su ostali ispred zgrade. Al Sadrovi pristaše u dobro utvrđenu bagdadsku Zelenu zonu upali su pošto zastupnici nisu izglasali reformu vlade. Prosvjed tisuća okupljenih najprije se odvijao ispred Zelene zone, a potom se oteo kontroli nakon što parlament nije potvrdio novu tehnokratsku vladu koju je predložio premijer Haider al-Abadi.

Taj je potez označio dramatičnu eskalaciju političke krize u zemlji koja se bori protiv islamističkih pobunjenika. Irak je već nekoliko mjeseci suočen s brojnim prosvjedima protiv korupcije i neučinkovitosti javnih službi. Šijitski je premijer kao odgovor na te probleme predložio paket reformi, no politički blokovi u parlamentu su ga odbacili.

Al-Abadi je upozorio da bi aktualna kriza mogla omesti borbu protiv džihadista Islamske države, koja kontrolira ključna područja u sunitskoj unutrašnjosti zemlje.

Prosvjednici koji su ušli u Zelenu zonu iznijeli su niz zahtjeva, među kojima je i parlamentarno glasanje o tehnokratskoj vladi, ostavka predsjednika države, premijera i predsjednika parlamenta te organiziranje novih izbora. Kazali su da će, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, pribjeći svim legitimnim sredstvima, uključujući i građanski neposluh. Nakon toga su mirno napustili Zelenu zonu.

Mirno rješenje krize uslijedilo je nakon što je Abadi pristao organizirati sastanak s iračkim predsjednikom, predsjednikom parlamenta i političkim blokovima u parlamentu. U predstojećim se danima očekuju sastanci na visokoj razini kako bi se zajamčile radikalne reforme političkog procesa.

Related Posts