Prosvjednici odbili pregovore s vojskom

Sudan
Čelnici sudanske vojske predložili su u četvrtak nastavak pregovora s oporbenim skupinama u srijedu, dva dana nakon što su sigurnosne snage upale u prosvjednički kamp i pritom ubile desetke ljudi, no oporba je taj prijedlog odbila.

Liječnici povezani s oporbom poručili su kako je u napadu na kamp u ponedjeljak ubijeno 108 ljudi, a očekuje se da će ta brojka još rasti. Državna agencija SUNA rano u četvrtak je objavila dvostruko manju brojku od 46 ubijenih, prema navodima službenika Ministarstva zdravstva.

Upad u kamp dogodio se nakon više tjedana prepirki između vladajućeg vojnog vijeća i oporbenih skupina oko toga tko će zemlju predvoditi ka demokraciji. Sukobi su bili najgori do sada otkako je vojska svrgnula predsjednika Omara al-Bašira u travnju nakon mjeseci prosvjeda protiv njegova 30-godišnjeg režima.

Tranzicijsko vojno vijeće otkazalo je sve prethodne dogovore koje su postigli s oporbom odmah nakon napada, no uslijed sve većih kritika međunarodne zajednice u srijedu je ponovno pozvalo na pregovore. “Mi u vojnom vijeću pružamo ruku pregovorima bez preduvjeta, osim interesa za našu zemlju”, rekao je čelnik vojnog vijeća general-poručnik Abdel Fattah al-Burhan na državnoj televiziji.

Sudanski savez prosvjednika i druge oporbene skupine odbile su poziv vojnog vijeća, kazavši pritom da se vojsci više ne može vjerovati. “Danas nas je vijeće pozvalo na dijalog, a u isto vrijeme nameću strah građanima na ulici”, rekao je čelnik pokreta Proglas slobode i snage za promjenu (DFCF) Madani Abbas Madani za Reuters.

Madani je dodao kako je Burhanov poziv došao prije uhićenja jednog člana oporbenog saveza, zamjenika pobunjeničke skupine Sudanskog oslobodilačkog i slobodarskog pokreta sjever (SPLM-N) Yasira Armana.

Zamjenik čelnika vojnog vijeća, general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, rekao je u televizijskom govoru kako je pokrenuo “hitnu i transparentnu istragu” o nedavnom nasilju. “Tko god da je prešao granicu, mora biti kažnjen”, dodao je Dagalo.

Saudijska Arabija, bliska vojnom vijeću, u srijedu je poručila kako zabrinuto prati događaje te je pozvala na dijalog. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton na Twitteru je napisao da je nasilje sigurnosnih snaga “odvratno” te zahtjeva od vojnog vijeća da krene u smjeru stvaranja civilne vlade.

You may also like

0 comments