Prosvjedi u Podgorici se nastavljaju

Prosvjedi u Podgorici, koje je još 27. rujna započeo oporbeni savez Demokratski front(DF), bit će nastavljeni i pored zahtjeva lokalnih vlasti da organizatori uklone prepreke i deblokiraju cestovni promet u centru glavnog crnogorskog grada.

Komunalna inspekcija glavnog grada naložila je u utorak DF da u srijedu do deset sati ukloni šatore i pozornicu s Bulevara Svetog Petra Cetinskog ispred parlamenta i tako omoguće normalno odvijanje cestovnog prometa u centru Podgorice, najavivši da će, ukoliko se to ne dogodi, tražiti pomoć policije. Čelnici DF, pred nekoliko stotina svoji pristalica, poručili su da oni neće napuštati “oslobođeni teritorij” te da će zastupnici biti na čelu kolone i svojim tijelima braniti taj prostor. Međutim, za to nije bilo potrebe jer se pogdorički komunalci nisu pojavili. Čelnik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da je istekao ultimatum koji su postavile lokalne vlasti, te da i pored prijetnji da će bina i šatori biti uklonjeni, nitko od nadležnih nije došao. On je najavio da se prosvjedi i šetnje nastavljaju i u četvrtak u svim gradovima.

Iako je prethodnih dana prosvjede osiguravao velik broj pripadnika policije, u srijedu je osiguranje dodatno pojačano, a skup je protekao mirno. Prosvjedi oporbenog saveza Demokratski front su, uz dozvolu policije, započeli 27. rujna kada su istaknuta dva osnovna zahtjeva: pad vlade premijera Mila Đukanovića, formiranje tehničke vlade i organiziranje, kako je navedeno, “poštenih izbora” na svim razinama.

I pored poziva, prosvjedu se nisu odazvale ostale oporbene stranke, a premijer Milo Đukanović je u utorak rekao da nema namjeru podnositi ostavku grupici ljudi, koji čine 6 posto crnogorskog biračkog tijela, uz ocjenu da su ta okupljanja anticrnogorska i antinatoovska, s obzirom da je riječ o političkom krilu koji se opire članstvu Crne Gore u NATO-u.  Iz DF je poručeno da će oni na tom prostoru dočekati glavnog tajnika NATO Jana Stoltenberga, čiji je posjet Crnoj Gori najavljen za 14. listopada. Na prosvjedu u Podgorici može se vidjeti četnička ikonografija, obilježja stranih zemlja te, između ostalih, veliki poster ruskog predsjednika Vladimira Putina.

You may also like

0 comments