Prosvjedi u Gazi prestali nakon intervencije iz Egipta

 Palestinski prosvjedi na granici Pojasa Gaze i Izraela u zadnja dva dana su se jako smanjili nakon što su u ponedjeljak poginuli deseci Palestinaca i Izrael to pripisuje Egiptu.
Hamas koji upravlja Pojasom Gaze zanijekao je u srijedu da je pod pritiskom Egipta smanjio intenzitet šestotjednih prosvjeda i obećao je da će se oni nastaviti, premda se u prosvjednim šatorima okuplja manje Palestinaca.

Tijekom prosvjeda u utorak poginula su dvojica Palestinaca, kazali su palestinski liječnici. U ponedjeljak ih je poginulo 60.

Sjedinjene Države tog su dana svečano otvorile svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu, preselivši ga iz Tel Aviva. Izrael optužuje Hamas, uz potporu SAD-a, da se koristi civilima kao štitom za napade preko ograde i radi skretanja pozornosti s problema u Gazi. Hamas to niječe.

Turska je zbog nasilja i preseljenja američkog veleposlanstva protjerala izraelskog veleposlanika i konzula u Istanbulu, na što je Izrael odgovorio protjerivanjem turskog konzula iz Jeruzalema.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je na konzultacije pozvati svoje veleposlanike u Rumunjskoj, Mađarskoj, Austriji i Češkoj zbog sudjelovanja tih zemalja na službenom izraelskom prijemu u nedjelju za američko izaslanstvo koje je inauguriralo veleposlanstvo u Jeruzalemu.

Nazvani “Marš za povratak”, palestinski prosvjedi na granici počeli su 30. ožujka, a njima se traži povratak palestinskih izbjeglica.

Izrael i Egipat drže Pojas Gaze de facto u blokadi iz sigurnosnih razloga. Vođa Hamasa Ismail Hanija kratko je u nedjelju posjetio Egipat, koji nastoji biti posrednik među palestinskim frakcijama i u pregovorima s Izraelom.

Izraelski ministar za obavještajnu zajednicu Israel Katz rekao je da je egipatski šef obavještajne službe, kojeg nije imenovao, upozorio Haniju da Kairo “zna i ima dokaze” da Hamas financira prosvjede i da šalje ljude na granicu kako bi bili “živo streljivo, žene i djeca umjesto granata i raketa”.

Egipatski dužnosnik “jasno mu je prenio da će, ako se to nastavi, Izrael odgovoriti i poduzeti daleko teže korake, a Egipat će samo promatrati i neće pomoći”, rekao je Katz za Izraelski radio. “Hanija se vratio u Gazu, Hamas je izdao naredbu… i čudesno, ovaj spontani prosvjed javnosti koja se više ne može nositi sa situacijom se razišao.”

Egipat nije komentirao Katzovu izjavu, a Hamas ju je odbacio kao lažnu. “Nema posredovanja. Prosvjedi će se nastaviti sve dok naš narod ne ostvari svoje ciljeve”, rekao je glasnogovornik Hamasa Favzi Barhum.

Na novinskoj konferenciji u srijedu, palestinske frakcije uključujući Hamas i islamski džihad, pozvale su ljude da dođu na masovne prosvjede u petak. No u četvrtak počinje ramazan, pa bi njihov broj zbog toga mogao biti manji.

Prosvjedi bi se po najavama trebali održavati sve do početka lipnja. Do sada je poginulo 107 Palestinaca, a tisuće su ozlijeđene. Izraelskih žrtava nema. Gvatemala je u srijedu također otvorila veleposlanstvo u Jeruzalemu, a to bi idući tjedan trebao učiniti i Paragvaj.

You may also like

0 comments