Prosvjed honoraraca u Makedoniji zbog osiguranja

Skopje – Makedonski honorarci kažu da su ponuđena rješenja vlasti diskriminacijska i da je riječ o pokušaju da država dođe do novca.

U Skopju je u petak održan protest građana zbog izmjena Zakona kojim se uvodi plaćanje penzionog i zdravstvenog osiguranja za honorarni rad. Blizu 1.000 osoba izašlo je na ulice glavnog grada Makedonije, nezadovoljni zbog početka primjene ovog zakona, a da oni o tome uopće nisu pitani. Honorarci kažu da su ponuđena rješenja vlasti diskriminacijska i da je riječ o pokušaju da država dođe do novca i napuni prazne fondove. Traže povlačenje ovih zakonskih rješenja u cjelosti.

“Hoće da pune penzijski fond i pokriju rupe koje su napravili u budžetu države. Govori se da je naš vanjski dug pet-šest milijardi dolara. Mi građani nismo dužni to plaćati – ono što su oni trošili za sebe, a u ime naroda”, kaže glumac Saško Tasevski.S druge strane, ministar za rad i socijalna pitanja Dime Spasov rekao je kako će nova rješenja manje opteretiti radnike.

“Smatramo da su posljednje zakonske izmjene unaprijedile rješenja za honorarne radnike, a pri tome je zadržan osnovni cilj da imaju zdravstveno i penzijsko osiguranje. Protesti koji se organiziraju smatram da imaju političku pozadinu”, ističe Spasov.

Nastavlja se i studentska blokada na fakultetima Univerziteta “Sveti Ćiril i Metodije” u Skoplju. Iz Studentskog plenuma uporno traže donošenje novog zakona o visokom obrazovanju. Dok se to ne desi, na fakultetima žele sačuvati takozvane autonomne zone. Vlada je za početak sljedeće sedmice najavila nastavak dijaloga s akademskom zajednicom o poboljšanju paketa reformi u oblasti visokog obrazovanja. Pošto je odložena primjena zakona, vlasti vjeruju da je ostavljeno dovoljno vremena za njegovo usaglašavanje. “Tražimo da imamo pravni mehanizam za provjeru znanja studenata i stroži kriterij za profesore. Za mene je neshvatljiva reakcija studenata. Svako ima pravo demonstrirati na različite načine, sve do momenta dok ne ugrožava prava drugih. Ugrožena su sada prava onih studenata koji ne protestiraju i žele da pohađaju nastavu”, navodi Abdilakim Ademi, ministar obrazovanja i nauke.

Predstavnica Studentskog plenuma kaže kako plenum ne prihvata sadašnji Zakon o visokom obrazovanju. “Cilj nam je da radna grupa donese korektan novi zakon, u čemu bi i mi učestvovali. Ne mijenjamo stav. Trebamo biti dio radne grupe. Skeptični smo zbog iskustava sa vladom i ranijih obećanja”, dodala je.