Prošlotjedni rast cijene crnog zlata potaknuo oprez na burzi

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno zbog oštrog pada cijena nafte i mogućeg povećanja ključnih kamata Feda do kraja godine. Dow Jones oslabio je 0,12 posto, na 18.529 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,06 posto, na 2.182 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,12 posto, na 5.244 boda.

Najviše su jučer pale, za 0,9 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte za više od 3 posto. Prošloga su tjedna cijene ′crnog zlata′ skočile više od 8 posto, zahvaljujući nadi ulagača da bi u rujnu najveći svjetski proizvođači mogli postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje na postojećim razinama.

No, vijesti o rastu broja bušotina u SAD-u, rastu isporuka iz Nigerije i Iraka te izvoza iz Kine jučer su negativno utjecali na cijene nafte. Ulagači su suzdržani i zbog toga što je sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija pri kraju, pa su sada u fokusu ulagača špekulacije o tome kada će američka središnja banka povećati kamatne stope.

U nedjelju je potpredsjednik Feda Stanley Fischer optimistično komentirao situaciju u američkom gospodarstvu, kazavši kako je tržište rada blizu pune snage i kako i dalje jača. „Blizu smo naših ciljeva”, kazao je Fischer, ali nije dao jasan odgovor treba li Fed povećati ključne kamate.

No, prošloga je tjedna niz dužnosnika Feda poručilo da bi trebalo povećati kamate do kraja godine, možda već u rujnu. Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 18 posto izgleda da će Fed već u rujnu povećati kamate, dok su izgledi da to učini u prosincu dosegnuli 50 posto.

Stoga ulagači s nestrpljenjem čekaju tradicionalni sastanak središnjih bankara u Jackson Holeu, na kojemu će govoriti predsjednica Feda Janet Yellen, kao i mnogi dužnosnici drugih najvećih središnjih banaka u svijetu.

Ulagači se nadaju najavama novih monetarnih mjera za poticanje rasta anemičnog globalnog gospodarstva. „Tržište se našlo pod pritiskom pada cijena nafte, a tu je i Jackson Hole. Iz Jackson Holea uvijek stigne neko iznenađenje”, kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 5,3 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obujam iznosio 6,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 posto, na 6.828 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,47 posto, na 10.494 boda, a pariški CAC 0,24 posto, na 4.389 bodova.

You may also like