Prošlost kao uteg odnosa BiH i Srbije

Odgođeni posjet predsjednika Srbije Nikolića Bosni i Hercegovini još je jedan korak natrag u odnosima dviju zemalja. Neriješeni odnosi unutar BiH loše utječu na odnose Srbije i te zemlje, ocjenjuje se u Beogradu.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić neće boraviti u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, ali je, kako se navodi iz njegovog kabineta, “Tomislav Nikolić tijekom tri godine mandata pokazao iskrene namjere prema svim građanima BiH-a, posvećenost pomirenju i prosperitetu regije”. U priopćenju se dalje kaže da je, “kao lider u regiji, Srbija faktor mira i stabilnosti, a potvrda toga je trebao biti posjet Sarajevu i susret sa članovima Predsjedništva BiH. Na žalost, umjesto da kroz razgovor dođe do smirivanja tenzija u regiji, uslijedio je zahtjev za odgađanjem susreta kako bi pojedinci stekli političke bodove među ultranacionalistima.” Na kraju priopćenja navodi se “da će Nikolić uvijek doći u službeni posjet BiH, kada sva tri člana Predsjedništva za to pokažu jedinstvo i spremnost”.

Mislim da je ključni razlog za odgađanje posjeta predsjednika Tomislava Nikolića Sarajevu uhićenje Nasera Orića i da je ovo jednostavno reakcija tamošnjih političara na taj događaj, ističe za DW Igor Novaković iz ISAC fonda: “Iako je srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine tijelo koje ne bi trebalo imati političku konotaciju, uhićenje Orića je u Sarajevu ipak viđeno kao neka vrst političkog pritiska, naročito nakon oslobađajuće presude za Nasera Orića u Haškom tribunalu. Stoga mislim da su bošnjački političari na neki način osjećali obvezu odreagirati i samim time smo i došli u ovu situaciju. U svakom slučaju, smatram da od odgađanja tog posjeta nitko neće imati koristi, naročito zbog činjenice da i Europska unija daje veliki značaj regionalnoj suradnji.” “U svakom slučaju, jasno je da se unutarnji problemi u BiH sada na ovakav način negativno reflektiraju i na odnose Srbije i Bosne i Hercegovine”, napominje Novaković.

“Kada govorimo o BiH kada na djelu imamo zbrajanje raznih događaja, i to u negativnom smislu”, smatra Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam. “Imali smo uhićenje Orića, pa kalkulacije oko toga što sadrži rezolucija o Srebrenici koju je predložila Britanija i na kraju inicijativu Izetbegovića da se odgodi posjet predsjednika Srbije. Međutim, ja mislim da je vijest dana, a možda i godine, trebala biti da je Johannes Hahn otkazao posjet BiH, jer kod dijela lidera nije postojala spremnost da prihvate obvezu rada na izgradnji institucija BiH i da naprave mapu puta za europske integracije. I tako se sada, umjesto ključnog pitanja za BiH, bavimo nekim drugim stvarima, a neke od tih loših stvari je posjet Nikolića možda mogao i amortizirati”, ocjenjuje Popov. Aleksandar Popov navodi da se službeni razlog zahtjeva za odlaganje posjeta, a to je uhićenje Orića, mogao riješiti u dijalogu nadležnih organa dviju država da je bilo političke volje. “Pogotovo jer takvi slučajevi nisu neka novost; podsjetit ću samo na uhićenja Ejupa Ganića i Jove Divjaka. Međutim, očito je da nekome odgovara da uvijek ima neku temu za političke kalkulacije i za homogenizaciju svog biračkog tijela, tako da zato imamo 20 godina nakon Daytona ovakvu situaciju u BiH, s gomilom neriješenih problema.”

“Posebnu težinu svemu ovome sada daje i najavljena rezolucija o Srebrenici”, kaže Popov. “Mislim da bi se rezolucija koju bi donijelo Vijeće sigurnosti UN-a trebala držati onoga što je predmet te rezolucije, a to je da se osudi ta teška tragedija i da se izrazi pijetet prema žrtvama. ‘Igmanska inicijativa’ je još prije deset godina podnijela sličan prijedlog i tu smo rekli da se taj zločin ne smije negirati ili jedan zločin pravdati drugim. Zato je meni neprimjereno da se sada kalkulira ide li to u prilog jednoj ili drugoj strani, ili ide li u pravcu slabljenja pozicije Republike Srpske. Tu bi neke stvari trebalo razdvojiti. Ipak je ovdje u pitanju jedna duboka ljudska tragedija, a politiku bi trebalo ostaviti rezolucijama koje se tiču politike“, ističe Popov. Nakon odlaganja posjeta predsjednika Srbije, sada se postavlja pitanje može li se slična situacija dogoditi i s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, točnije hoće li i on idućih dana posjetiti Bosnu i Hercegovinu, skreće pozornost Igor Novaković. A najave u medijima proteklih dana nisu bile dobre, smatra Novaković. Aleksandar Popov, s druge strane, misli kako bar do sada potezi predsjednika nisu uvjetovali ponašanje premijera, čak naprotiv. Tako da smatram kako ova situacija ne znači da Aleksandar Vučić neće otići u Srebrenicu, čak mislim da je veća vjerojatnost da će ipak tamo otići. (DW.de)

You may also like