Home TribinaAnalize Prošli tjedan cijene nafte pale više od dva posto

Prošli tjedan cijene nafte pale više od dva posto

by Ivan Brodić

Analiza tjedna

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, nakon dva tjedna rasta, jer središnje banke vjerojatno neće tako skoro smanjiti kamate, pa se ne očekuje ubrzanje rasta gospodarstava i potražnje za naftom. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala na 81,62 dolara, da na američkom se tržištu trgovalo za 76,49 dolara.

U većem dijelu tjedna cijene nafte nisu znatnije oscilirale jer su im podršku pružale geopolitičke napetosti na Bliskom istoku. No, u petak su oštro pale jer su trgovce zabrinule poruke iz američke središnje banke o kamatnim stopama.

FED će, prema izjavama guvernera Christophera Wallera izjavio, pričekati sa smanjenjem kamata još barem nekoliko mjeseci kako bi bila sigurna da se inflacija u SAD-u spušta prema Fedovoj ciljanoj razini od 2 posto.

Središnja banka SAD-a drži ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,5 posto od lanjskog srpnja, a zapisnik sa siječanjske sjednice pokazuje da većina dužnosnika zazire od naglog ublažavanja monetarne politike.

To znači da se očekuje daljnje usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, kao i potrošnje, što znači da ne bi trebala porasti ni potražnja za naftom. Tim više što ni Europska središnja banka vjerojatno neće žuriti sa smanjenjem kamata, pa se ne očekuje ni rast potražnje u Europi.

Osim toga, kinesko gospodarstvo, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se tako brzo kako su se trgovci nadali. Postoje ipak neki pozitivni signali o potražnji. U Kini je procvat putovanja usred lunarnih novogodišnjih praznika pobudio nade u dugotrajniji oporavak potrošnje. Lokalne rafinerije grabe terete iz cijelog svijeta od sredine veljače te su povećale terminske isporuke iz Saudijske Arabije za ožujak.

Nakon tjednog pada, nafta početkom tjedna ide prema daljnjim gubicima dok trgovci očekuju svježe naznake o globalnoj potražnji i bilansama. Brent je skliznuo prema 81 dolaru po barelu, dok je američki West Texas Intermediate bio iznad 76 dolara.

Daljnje prognoze će stići s Međunarodnog tjedna energije u Londonu, velikog okupljanja industrije.

Osim toga, podaci o inflaciji u SAD-u će oblikovati očekivanja kada će Federalne rezerve početi smanjivati ​​stope, utičući na potražnju za energijom i kretanje dolara.

Međutim, očekuje se da će kartel i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, na sastanku početkom sljedećeg mjeseca produžiti trenutna smanjenja i u sljedećem kvartalu.

Related Posts