Prošli rokovi za razdjelnike, slijede kazne

S istekom rokova o ugradnji razdjelnika, domaćinstva koja ih nisu ugradila strahuju od kazni od 10.000 do 50.000 kuna, pa Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) poziva novu Vladu da za sve građane proglasi moratorij na te kazne te stručno preispita Zakon o tržištu toplinske energije.

ROZP u priopćenju u četvrtak tvrdi da bi se kazna mogla odnositi samo na potrošače koji su potpisali ugovore s toplinarima što, tvrde, samo u Zagrebu nije učinilo više od pola potrošača, a nekoliko desetaka korisnika dobilo je pravomoćne presude o pravu na izdvajanje iz “do sada monopolističkih centralnih toplinskih sustava”. Od Vlade traže da stručno preispita spomenuti zakon i uskladi ga s Ustavom, sukladno tržišnim načelima te uz primjenu pozitivne europske zakonodavne prakse. “Ovim putem javno pozivamo Vladu RH da to i učini u najkraćem mogućem roku, kako se pravosuđe ne bi bespotrebno zatrpavalo tužbama”, ističe predsjednik ROZP-a Željko Tomašić.

Napominje kako je ROZP u više navrata upozoravao subjekte u toplinarstvu, pa i resorno Ministarstvo gospodarstva, da Zakon nije primjenjiv u praksi te pozivao na poduzimanje mjera kako bi ga poštivali svi subjekti. Praksa pokazuje, dodaje, da ni lokalne samouprave niti trgovci-toplinari nisu primijenili Zakon, iako su trebali biti nositelji implementacije, a jedino se od potrošača traži da poštuju zakonske obveze, poglavito vezano za ugradnju razdjelnika. “Ministarstvo gospodarstva je na naš upit o implementaciji odgovorilo pismeno da su za neimplementaciju ZTTE krivi potrošači, jer nisu potpisali ugovore s toplinarima te se sada mediji pitaju – kada će početi naplaćivanje kazne za potrošče koji nisu ugradili mjerne instrumente”, navodi Tomašić. Ministarstvu zamjera da daje neodređena očitovanja, dok potrošači očekuju razvoj događaja i sudske presude koje su toplinari pokrenuli prema “nediscipliniranim” potrošačima koji su se izdvojili iz sustava centralnog grijanja.

“Toplinarstvo je u većini gradova tvrdi monopolistički orah, pa tako i karlovačko, te ne čude izjave čelnih ljudi tamošnje Gradske toplane na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća da ne prihvaćaju ni pravomoćnu sudsku presudu o pravu njihovih bivših korisnika da se rezanjem cijevi u svojim stanovima izdvoje iz toplinarskog sustava svoje zgrade, te da nakon toga više nisu dužni plaćati ni tzv. paušal tj. ‘snagu’. Kažu da će tražiti reviziju zakonitosti, jer je nekoliko desetaka potrošača dobilo sudsku presudu da izdvajanjem iz sustava centralnog grijanja više nisu u formalno-pravnom odnosu s Gradskom toplanom, što znači da žele zadržati monopolistički položaj, iako je postalo svima jasno da njihovi bivši korisnici jednostavno više niti mogu niti trebaju preuzeti toplinsku energiju, pa ni ikakvu ‘snagu’, a po Zakonu o obveznim odnosima plaća se samo učinjena usluga”, zaključuje Tomašić.

You may also like

0 comments