Prošle godine rekordna emisija stakleničkih plinova

Ispuštanje stakleničkih plinova 2030. moglo bi biti za 13 do 15 milijardi tona veće od razine potrebne da bi se globalno zatopljenje držalo ispod dva stupnja Celzija u ovome stoljeću, objavio je UN.
Deveto godišnje izvješće UN-ova programa za okoliš (UNEP) analiziralo je utjecaj okolišnih politika i zacrtanog smanjenja emisija te je li to dovoljno da bi se porast globalne temperature držao ispod dva stupnja. Izvješće je obljavljeno nekoliko dana uoči UN-ove klimatske konferencije u Poljskoj od 12. do 14. prosinca.

Skup bi trebao rezultirati popisom mjera za provedbu Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. kojemu je cilj ograničiti porast globalne temperature na 1.5 do 2 stupnja. UNEP kaže da je godišnje ispuštanje stakleničkih plinova, nakon tri godine pada, u 2017. doseglo rekordnih 53,5 milijardi tona.

To znači da bi 2030. emisije trebale biti 25, odnosno 55 posto manje da bi se ostvario zacrtani cilj od 2, odnosno 1.5 stupnjeva. “Povećane emisije i nedovoljne mjere znače da će jaz između stvarnih emisija i zacrtanog cilja biti veći nego ikad prije”, piše u izvješću.

Aktualnim klimatskim politikama ispuštanje stakleničkih plinova smanjilo bi se 2030. za 6 milijardi tona, što znači da bi globalno zatopljenje do 2100. bilo oko 3 stupnja, pa bi se trend zatopljenja nastavio, tvrdi se u izvješću. “Ako se emisije ne smanje do 2030., vrlo je vjerojatno da se cilj od dva stupnja neće ostvariti”, upozorava se u izvješću.

Da bi se globalno zatopljenje držalo ispod 2 stupnja, države moraju utrostručiti svoje napore, a upeterostručiti za ambiciozniji cilj od 1.5 stupnja, procjenjuje izvješće. Ukupno gledajući, ciljeve do 2030. trenutno ne ostvaruje dvadeset najvećih svjetskih gospodarstava iz skupine G20, isitče UNEP.

You may also like

0 comments