Prošle godine 73 milijarde na nuklearno oružje

ICAN
Nuklearne sile potrošile su 2019. rekordne 73 milijarde dolara na nuklearno oružje, gotovo deset posto više nego prethodne godine, objavila je u srijedu Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog naoružanja (ICAN).

Na SAD otpada gotovo polovina ukupne nuklearne potrošnje, kaže ta organizacija sa sjedištem u Ženevi koja je 2017. dobila Nobelovu nagradu za mir. Američki proračun, koji uključuje istraživanje nuklearnog naoružanja i sustava za njihovo lansiranje, porastao je prošle godine za 5,8 milijardi dolara i iznosio je ukupno 35,8 milijardi.

Potrošnja Kine, Velike Britanije, Rusije, Francuske i Indije rasla je po puno manjim stopama, a ostala je ista u Izraelu i Sjevernoj Koreji. Vjeruje se da Izrael posjeduje nuklearni arsenal, ali to nikada nije javno potvrdio.

Pakistan je jedina nuklearna sila koja je prošle godine potrošila manje, piše u izvješću ICAN-a sačinjenom na temelju javno dostupnih podataka i procjena vojnih proračuna. “Podaci ne uključuju goleme humanitarne troškove i štetu po okoliš koji su posljedica nuklearnih testiranja i proizvodnje”, istaknula je autorica izvješća Alicia Sanders-Zakre.

ICAN je glavna nevladina organizacija koja zagovara Sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja iz 2017., koji je potpisala 81 država. Paktu nije pristupila nijedna od nuklearnih sila koje zajedno posjeduju 14.000 nuklearnih glava, prema procjenama Međunarodnog instituta za mirovne studije u Stockholmu.

You may also like

0 comments