Prosječni broj zaposlenih u Sloveniji će stagnirati

Prosječan broj nezaposlenih u prvih 11 mjeseci ove godine u Sloveniji manji je za 6,2 posto od istog lanjskog razdoblja, ali statističari i poslodavci do kraja ove i u sljedećoj godini očekuju stagnaciju zapošljavanja.

U Sloveniji je krajem studenog po statističkim podacima bilo 107.412 nezaposlenih, za 0,1 posto manje nego prethodni mjesec, a Zavod za zapošljavanje objavio je da se unatoč padu broja nezaposlenih u ovoj godini, zbog manje stečajeva i većeg zapošljavanja mladih, taj trend zadnjih mjeseci mijenja. Tako je dinamika zapošljavanja nezaposlenih osoba smanjena za 2,9 posto u odnosu na prošlu godinu, a to se očekuje i u 2016. kada bi po prognozama gospodarski rast trebao usporiti.

Zabrinjavajući je trend porasta dugotrajno nezaposlenih osoba, nezaposlenih žena, a u strukturi nezaposlenih najviše se prema podacima zavoda za zapošljavanje povećava broj onih sa srednjim obrazovanjem. Rast zapošljavanja u Sloveniji najniži je od 2013. godine, pokazalo je novo istraživanje Manpower, a anketirani poslodavci vrlo su skeptični u pogledu mogućnosti novog zapošljavanja za iduću godinu.

Njihove su prognoze zbog gospodarskog rasta još uvijek pozitivne, ali ih samo 7 posto za 2016. godinu predviđa otvaranje novih radnih mjesta, isto toliko predviđa otpuštanja, dok ostali ne predviđaju ni rast ni pad zaposlenosti. Najbolje mogućnosti za povećanje zapošljavanja imaju proizvodne djelatnosti, transport i komunikacije, dok se očekuje daljnji pad zaposlenosti u građevinskoj industriji. Prema veličini poduzeća, najoptimističniji su u pogledu zapošljavanja u velikim poduzećima, a najmanje u malim i mikro tvrtkama. Rast nezaposlenosti očekuje se najviše u sjeveroistočnim dijelovima Slovenije, pokazala je anketa koja je obuhvatila 626 kompanija.

You may also like