Proširuje se NE Cernavoda

Jučer je potpisan memorandum o razumijevanju o izgradnji trećeg i četvrtog reaktora u NE Cernavoda između domaće tvrtke Nuclearelectrica i kineske tvrtke China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Potpisivanju su nazočili visoki dužnosnici Rumunjske i Kine. Memorandum donosi načela i uvjete suradnje dvije strane u izgradnji, radu i dekomisiji dva nova reaktora. CGN će imati 51% udjela u budućoj zajedničkoj tvrtki u kojoj udio Nuclearelectrice i rumunjske vlade neće biti manji od 30%. Iznos troškova za gradnju novih reaktora koji će koristiti kanadsko rješenje CANDU procjenjuje se na 6 mlrd. eura. Očekuje se da će reaktori biti završeni 7 godina nakon potpisivanja ugovora, javlja rumunjski dnevnik ‘Nine o’ Clock’.

Istodobno, proizvodnja električne energije u Rumunjskoj porasla je u prvih devet mjeseci 2015. za 3,4% u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Na ukupni rast proizvodnje najviše je djelovao rast proizvodnje iz vjetroelektrana i sunčanih elektrana, navodi se u zadnjem izvješću Nacionalnog instituta za statistiku (INS), a javlja rumunjski dnevnik ‘Ziarul Financiar’.

You may also like

0 comments