Proračunska zaliha pala, pregovara se o novom zaduženju u Emiratima

Zagreb – Proračunska zaliha za 2015. godinu već je gotovo prepolovljena, izdaci iz zalihe u siječnju iznose 93,5 miljuna kuna, dok je ukupno za 2015. godinu planirano 200 milijuna kuna, izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade ministar financija Boris Lalovac. To je potaknulo premijera Zorana Milanovića da primijeti kako se zaliha “ubrzano topi” i to “namjenski, za strogo neželjene situacije”.

Hrvatska se, unatoč svim problemima koji prate domaće javne financije, jučer uspješno zadužila na europskom tržištu plasirajući 1,5 milijardi eura obveznica na deset godina uz prinos od 3,25 posto. Najjeftinije je to zaduženje u povijesti države, a kako doznajemo od ljudi uključenih u proces izdanja, interes investitora bio je pet puta veći od realiziranog izdanja, što je spustilo cijenu ispod početne ponude od 3,57 posto. Sve do prošle godine, kada je realizirano zaduženje uz 4 posto prinosa, naša je zemlja na desetogodišnje zaduženje plaćala kamatu veću od 6 posto.

Da kojim slučajem kreditni rejting nije spušten ispod investicijske razine, ovogodišnji bi plasmani bili još povoljniji jer su prinosi na državne papire na povijesno najnižim razinama zbog labave monetarne politike Europske središnje banke i kreditnih plasmana kojima europske vlasti pokušavaju ubrzati oporavak. Prihodi od novih obveznica iskoristit će se za financiranje ovogodišnjeg deficita i otplatu eurske obveznice izdane ranijih godina. Pouzdani izvori najavljuju još jedan povoljan kreditni aranžman koji će se realizirati sredinom ožujka, ali na drugoj strani svijeta – u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vlada s tom bogatom arapskom državom pregovara o najmanje dvije milijarde dolara kreditnog aranžmana koji će se iskoristiti za refinanciranje skupih kredita. Neslužbeno doznajemo da bi kamata na to zaduženje bila između jedan i jedan i pol posto, a i taj bi kredit mogao biti na rok od deset godina. Ujedinjene Arapske Emirate od 2004. godine vodi šeik Khalifa bin Zajed, ujedno i emir Abu Dhabija, jednog od sedam emirata od kojih je sastavljena ta država. Ujedinjeni Arapski Emirati u posljednje vrijeme pokazuju snažan interes za investicije u regiji pa su prije godinu dana Srbiji odobrili milijardu dolara kredita za pokrivanje njihova proračunskog deficita. Taj je kreditni aranžman zaključio bivši ministar financija Lazar Krstić uz 2 posto kamate, a nakon toga Emirati su zaključili nekoliko ugovora teških tri milijarde dolara, primjerice gradnju Beograda na Savi, ulazak u JAT i slično. Bosna i Hercegovina također je u fokusu njihova interesa pa su ovih dana u Sarajevu potpisali ugovor o gradnji velikog turističkog kompleksa nadomak glavnog grada Bosne i Hercegovine, čija se vrijednost procjenjuje na 2,5 milijardi eura.

Investitori iz te bogate arapske države nisu zaobišli ni Hrvatsku, a jedna njihova visoka delegacija bila je prošlo ljeto u Zadru, gdje im je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta predstavio razvojne projekte toga grada i županije. Prebijanje skupih dugova povoljnim kreditnim aranžmanima predstavlja korak naprijed u upravljanju našim javnim dugom, koji je dosegnuo iznos od 80 posto BDP-a. Ovih dana u Abu Dhabiju boravio je i ministar obrane Ante Kotromanović.

You may also like