Propituje se dogovoreno smanjenje proizvodnje, cijene nafte 53 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 53 dolara, zakočene sumnjom trgovaca da dogovoreno smanjenje proizvodnje možda neće biti dostatno da se ozbiljnije smanji višak nafte na tržištima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,72 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,21 dolar i na najvišoj razini u godinu dana. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 43 centa nižoj cijeni, od 50,92 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,54 dolara.

Jučer su naftna tržišta snažno porasla nakon što su Rusija i Saudijska Arabija objavile da je moguć dogovor članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i proizvođača izvan tog kartela, poput Rusije, o ograničavanju proizvodnje.

Iz Međunarodne agencije za energiju (IEA) danas poručuju da bi se ponuda mogla brže uskladiti s potražnjom ako OPEC i Rusija dogovore dovoljno značajno smanjenje proizvodnje, ali ne zna se u kojem bi se roku to moglo dogoditi, dodaju. „Meni je pažnju privukla riječ ‘ako’“, kaže Ole Hansen iz Saxo Banka. “OPEC se baš ne može pohvaliti striktnim poštivanjem vlastitih proizvodnih limita”, pojašnjava.

“Sve se svodi na pojačano uvjerenje da je određeno stabilno (cjenovno) dno, ali paralelno rastu cijena raste i rizik da efekt bude suprotan od priželjkivanog jer se širom otvaraju vrata opetovanom povećanju proizvodnje kompanija s većim proizvodnim troškovima”, dodaje Hansen.

Goldman Sachs je u utorak u bilješci klijentima procijenio da se tržišta vjerojatno neće uravnotežiti u 2017. unatoč “povećanim šansama” za smanjenje proizvodnje. “Povećana proizvodnja u Libiji, Nigeriji i Iraku smanjuje izglede za rebalans tržišta nafte u 2017.”, smatraju u toj američkoj banci, napominjući također da čak i ako OPEC i Rusija osjetno smanje proizvodnju, više cijene nafte otvaraju mogućnost proizvođačima nafte iz škriljaca da je povećaju.

Cijene nafte dodatno je danas pritisnuo jači dolar, koji je dosegnuo najvišu razinu prema košarici ostalih ključnih valuta u 11 tjedana, ohrabren očekivanjima da bi američka središnja banka ipak mogla do kraja godine podići ključne kamatne stope.

Jači dolar poskupljuje naftu za imatelje ostalih valuta, prigušujući potražnju. Odvojeno je OPEC danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 48,31 dolar, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments