Propala Fantazija, tvrtka Slavena Čolaka optuženog u aferi Bankomat

Trgovački sud u Zagrebu u utorak je objavio oglas u kojem se poziva zastupnik Fantazije vodenog parka d.o.o, nekretninske tvrtke Slavena Čolaka optuženog u aferi Bankomat, da u skraćenom stečajnom postupku u roku od 15 dana preda popis imovine i obveza tvrtke kojoj je utvrđeno više od 289 tisuća kuna duga.

U sudskom oglasu pozivaju se i vjerovnici te tvrtke da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka, a ne odazovu li se zastupnici i vjerovnici u predviđenim rokovima, smatrat će se da je dužnik Fantazija vodeni park d.o.o nesposoban za plaćanje. U tom slučaju sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Fantazija vodeni park jedna je od Čolakovih tvrtki koje su od Hrvatske poštanske banke (HPB) podigle kredite za gradnju zabavnog parka u Samoboru na prostoru napuštenog kupališta Šmidhen, najavljivanog kao veliki projekt Fantasyland. 

U sklopu tog projekta, kako je bilo najavljivano, na čak 27 hektara trebao je niknuti vodeni park, dva luksuzna hotela, zabavni i sportski park, a investicija se procjenjivala na čak 170 milijuna eura. Šmidhen je bio porušen, a od 2009. kada je Fantasyland bio predstavljen javnosti do danas radovi nisu ni započeli. Čolak je tada tvrdio da je cijeli projekt stao zbog protivljenja tadašnjeg čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedrana Duvljaka koji nije htio potpisati parcelacijski elaborate za Fantasyland, a uskoro se taj poduzetnik našao i u problemima zbog kredita kojima je pokrenuo projekt. 

Čolak je početkom 2010. bio uhićen u sklopu afere Bankomat jer je, po tvrdnjama Uskoka, u mandatu tadašnjeg predsjednika uprave HPB-a Josipa Protege kao povlašteni klijent dobio neosigurane kredite od oko 43 milijuna kuna. 

S druge strane, Čolak i njegove tvrtke Fantazija projekt, Fantazija vodeni park, Fantazija hoteli, Fantazija zabavni park te Inter Media Public podnijeli su 2013. tužbe protiv HPB-a tražeći, između ostaloga, od te banke čak 658,8 milijuna kuna odštete. 

Prema medijskim napisima, u tužbi se navodila da je banka prekršila nagodbu prema kojoj nisu smjeli prodavati nekretnine koje je Čolak dao kao zalog za kredite, a banka je to ipak učinila. Čolak je tada od suda i zatražio da se njegova tražbina osigura tako što će sud staviti privremenu mjeru blokade na imovinu banke – odnosno upravnu zgradu HPB-a u Zagrebu. 

Osim tvrtke Fantazija vodeni park i nositelj projekta Fantasyland, Čolakova tvrtka Fantazija-projekt, je u procesu predstečajne nagodbe zbog nagomilanih 47 milijuna kuna duga.

0 comments