Propadne li euro, propada i Europa….

Grčka vlada objavila je u ponedjeljak pitanje koje namjerava postaviti građanima na referendumu u nedjelju, kojim će oni odlučiti hoće li prihvatiti zahtjeve međunarodnih vjerovnika kako bi dobili novu financijsku pomoć i izbjegli stečaj. Na referendumu će biti postavljeno jednostavno pitanje: “Treba li prijedlog koji su iznijeli Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond na euroskupini 25. lipnja 2015., a koji se sastoji od dva dijela koji zajedno čine njihov sveobuhvatni prijedlog, biti prihvaćen?”

Kao prva opcija nudi se odgovor “Ne” ispod kojeg je “Da”. Grčka ljevičarska vlada, koja je odbacila taj prijedlog jer je u suprotnosti s njezinim predizbornim obećanjima, pozvala je Grke da glasuju protiv. Tvrdi da će to osnažiti njezinu poziciju u pregovorima s vjerovnicima, ali čelnici eurozone, uključujući predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, predsjednika euroskupine Jeroena Dijsselbloema, njemačku kancelarku Angelu Merkel i talijanskog premijera Mattea Renzija, jasno su u ponedjeljak upozorili da će odbijanje tog prijedloga smatrati odbijanjem članstva u eurozoni.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izjavila da napredak u pregovorima s Grčkom nije izgledan u predstojećih nekoliko dana no da će vrata za nove pregovore s grčkom vladom biti otvorena nakon referenduma koji će se održati u nedjelju. “Ako i nakon referenduma grčka vlada bude tražila nastavak pregovora, tomu se nećemo protiviti”, rekla je njemačka kancelarka na konferenciji za novinare održanoj u Berlinu. “Referendum je očigledno povezan s ostankom u eurozoni”, kazala je. Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel je na istoj konferenciji za novinare posvećenoj Grčkoj bio još izravniji, kazavši da će se na referendumu trebati zaokružiti “da” ili “ne” za ostanak u eurozoni. “Grčka vlada treba jasno objasniti svojim građanima da će se, ukoliko Grci odaberu ostanak u eurozoni pregovori nastaviti”, istaknuo je. On smatra da grčka vlada premijera Ciprasa zapravo želi “politički i ideološki jednu drugu eurozonu” u odnosu na postojeću koju čini 19 članica monetarnog bloka.

Europska središnja banka (ECB) odbila je u nedjelju zahtjev Grčke za isplatom dodatnih šest milijarda eura hitne pomoći, ali očekuje se da će nastaviti financirati grčke banke do referenduma 5. srpnja, doznaje se od dobro obavještenih izvora u ponedjeljak. Grčki premijer Aleksis Cipras, koji je tijekom vikenda iznenada prekinuo pregovore o novom reformskom paketu i sazvao referendum, u nedjelju navečer je na javnoj televiziji objavio mjere za kontrolu prometa kapitala kako bi spriječio kolaps banaka.

Banke će ostati zatvorene do 6. srpnja, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno na najviše 60 eura, objavila je vlada. Grci su u posljednja dva tjedna izvukli milijarde eura sa svojih bankovnih računa. Procjenjuje se da se posljednjih tjedana dnevno iz banaka povlačilo oko milijardu eura, dok je prije taj iznos bio između 200 i 300 milijuna. Zabrinuta zbog povlačenja novca, grčka središnja banka zatražila je u nedjelju od guvernera ECB-a da postojeću liniju hitnih kredita (ELA) od 89 milijarda eura poveća za šest milijarda kako bi održala likvidnost bankarskog sustava.

Unatoč riziku od kolapsa banaka, ECB je u nedjelju izvijestila da neće povećati razinu hitnih pozajmica Grčkoj, što je dodatni pritisak na grčke banke koje su posljednjih nekoliko tjedana preživljavale upravo zahvaljujući postupnom povećanju financijskih sredstava od strane ECB-a. “Središnja banka Grčke zatražila je šest milijardi eura u sklopu ELA-e”, rekao je izvor. “Taj je prijedlog poslan ECB-u potpisao guverner centralne grčke banke”, dodao je.”Nakon poziva na referendum i prekida pregovora, nije se moglo učiniti ništa drugo osim onoga što se dogodilo”, dodao je. Kako bi to moglo uzdrmati ionako poljuljani grčki bankarski sustav, grčki premijer Aleksis Cipras u nedjelju je objavio da banke u ponedjeljak neće raditi, a vlada je uvela i kapitalnu kontrolu, odnosno ograničenja povlačenja novca iz banaka.

Grčka vlada u ponedjeljak je lakonski odgovorila na izjavu šefa Europske komisije Jean-Claudea Junckera dovevši u pitanje njegovu “iskrenost”, uz objašnjenje da je upravo iskrenost “potrebna” u pregovorima, kazao je glasnogovornik grčke vlade Gabriel Sakellaridis. “Ono što je potrebno za vjerodostojan razgovor u dobroj vjeri je iskrenost”, kazao je glasnogovornik vlade u odgovoru na Junckerovu izjavu da se osjeća “izdanim” jer Grci njegove napore nisu dovoljno ozbiljno uzeli u obzir. Istodobno je vlada izvijestila da je premijer Aleksis Cipras telefonom razgovarao s Junckerom, a nazvao ga je i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, izvijestio je isti izvor. Obojici europskih dužnosnika Cipras je ponovio zahtjev za “produljenjem od nekoliko dana” plana pomoći Grčkoj.

  U izvješću vlade stoji da je Schulz Ciprasa obavijestio kako će “odmah sazvati sastanak šefova parlamentarne grupe europske skupštine kako bi se to pitanje razmotrilo i da bi se nešto poduzelo. Odgovor “ne” na referendumu o prijedlozima vjerovnika, koji će se u nedjelju održati u Grčkoj, značit će “ne Europi”, upozorio je u ponedjeljak Jean-Claude Juncker, oštro kritiziravši radikalnu lijevu vladu Aleksisa Ciprasa te stanovnike Grčke pozvao da zaokruže “da”.

You may also like