Promocija Plus: Sjever Hrvatske odabrat će Narodnu koaliciju

Stigli su rezultati ekskluzivne RTL ankete koju provodi agencija Promocija plus za III. izbornu jedinicu koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju i Međimursku županiju

Na sjeveru Hrvatske iznenađenje je da su karte posložene gotovo identično kao na prošlogodišnjim izborima u studenom. Čak bi i izlaznost mogla biti ista; birališta namjerava zaobići gotovo 40 posto ispitanika, a ostali će ponovno na izbore.

I to opet najviše kako bi zaokružili SDP, odnosno Narodnu koaliciju koja je ovdje u značajnoj dominaciji. HDZ je samostalno na 21 posto, MOST nešto više od 6, a u igru ulazi i Bandićeva koalicija gdje je sada prvi na listi Radimir Čačić. ŽIVI ZID, nadomak je izbornog praga. U mandatima Narodna koalicija osvaja 8, HDZ 4, i MOST i Bandićeva koalicija po jedan mandat. No i u ovoj izbornoj jedinici značajnih 13 posto ispitanika koji namjeravaju izaći na izbore još su uvijek neodlučni.

SDP sada na izbore izlazi s HSS-om, bivšim HDZ-ovim partnerima iz Domoljubne koalicije, ali bez laburista. Čini se da na sjeveru nemaju previše koristi od toga, u postocima osvajaju manje nego tada koalicija Hrvatska raste, ali u mandatima i oni i svi ostali – potpuno isto Tada su na SDP-ovoj listi bili i Laburisti, Tomislav Končevski tako je i postao zastupnik, a Laburisti sada sami osvajaju svega 1 posto. Isti broj mandata koji je osvojila Domoljubna koalicija sada HDZ osvaja samostalno. Baš tamo na tada zajedničkoj listi bio je HRAST-ov Ladislav Ilčić koji je tako i stigao do Sabora. Svoje mjesto tamo bi ponovno dobili MOST-ov Robert Podolnjak i Radimir Čačić preko Bandićeve koalicije, javlja RTL.

I nakon dvije obrađene izborne jedinice u našoj je sabornici 28-ero zastupnika. Ovo je omjer snaga zasada, SDP-ova koalicija prešla je u blago vodstvo, a do 4.-og rujna preferencijama ispitanika popunit ćemo cijelu sabornicu.Na karti zasada izjednačenje: treća crvena SDP-ova i peta plava HDZ-ova izborna jedinica. Već u srijedu donosimo rezultate za IX., dalmatinsku izbornu jedinicu. Vidjet ćemo hoće li i koliko efekta tamo imati novo vodstvo HDZ-a, kao i drugačiji modeli i sastavi koalicija.

You may also like