Promocija plus: Hrvatska ide krivim smjerom, Mostov rejting opada

Formiranje Vlade nije dovelo do znatnih pomaka u odnosu između lijeve i desne koalicije, no najveći gubitnik je Most, kojem potpora birača i dalje pada – pokazalo je redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocije plus.

Zanimljivo je kako više od polovice građana – 58,6% misli da su opća kretanja u zemlji negativna, odnosno idu u pogrešnom smjeru. Jedina iznimka su birači HDZ-a, među kojima većina misli suprotno. Najnovije istraživanje agencije CRO demoskop donosi još nekoliko vrlo zanimljivih činjenica o odnosima u političkoj areni. Pokazuje nastavak smanjenja potpore Mostu uz istovremeno povećani rast neodlučnih birača.

PP5

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače na ljestvici preferencija koalicijskih lista Domoljubna bi koalicija bila u blagoj prednosti u odnosu na lijevo-liberalnu koaliciju Hrvatska raste i bila bi relativni pobjednik u izborima (u deset izbornih jedinica, bez dijaspore i manjinskih lista). HDZ-ova Domoljubna koalicija je prva s izborom od 32,7% glasova, dok je SDP-ova koalicija Hrvatska raste na drugom mjestu s izborom od 32,3%. Najveće iznenađenje posljednjih parlamentarnih izbora, Most nezavisnih lista je na trećem mjestu s 9,1%. Tako se Mostu u dva postizborna mjesečna istraživanja istopila potpora za 6,3 bodova, prenosi HRT.hr.

Na ljestvici s rangom samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 30,0%, a SDP s 28,8%. I na ovoj je ljestvici Most zabilježio pad izborne potpore od 2,6 postotnih bodova u mjesec dana. Živi je zid s 3,1% na četvrtom mjestu, a slijedi HNS s 2,4%.

PP4

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je napozitivnija političarka s izborom od 24,6%. Zoran Milanović je na drugom mjestu s 10,3%, dok je premijer Tihomir Orešković treći s izborom od 9,9 posto. Na četvrtom je mjestu u ovomjesečnom istraživanju Josip Leko s izborom od 7,2%, a slijedi Božo Petrov s izborom od 4,7%. Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara uvjerljivo i već poprilično dugo drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (30,5%) i Zoran Milanović (28,5%).

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca jedna tema prekriva skoro polovicu: izbor nove Vlade premijera Tihomira Oreškovića (47,2%). Slijede dvije teme s izborom većim od 10%: bronca rukometaša na EP u Poljskoj (17,0%) i slučaj ministra Crnoje i njegova ostavka (12,1%).

Smjer kretanja zemlje podupire 24,1 posto građanki/građana, dok ih 58,6 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Ne zna njih 17,3 posto. Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima stranaka koji čine trenutačnu parlamentarnu većinu. Da se opće stanje u zemlji kreće u dobrom smjeru smatra više od dvije trećine birača HDZ-a (67,9%), ali i znatno manje među biračima Stranke Milana Bandića (36,4%), Mosta (31,3%) i HSS-a (27,3%). Obrnuta je situacija među glasačima opozicije. Samo 4% glasača Živog zida smatra da se stanje razvija u dobrom smjeru, a među glasačima SDP-a njih 6,5 posto, OraHa 10%.

You may also like

0 comments