Promjene poreza na dobit ostavljaju u malim tvrtkama milijune kuna

Najveći dobitnici porezne reforme kakvu je predložio ministar financija Zdravko Marić mali su poduzetnici koji su s velikom podrškom dočekali izmjene.

Osim stope poreza na dobit koja umanjuje opterećenje za više od 40 posto, tu je i niz izmjena u sustavu PDV-a. Promjene se odnose na 51 posto tvrtki, točnije njih 103 tisuće, koje zapošljavaju 422.238 zaposlenika i ostvaruju 35 posto prometa hrvatskog gospodarstva.

Najveća izmjena tiče se stope poreza na dobit koja se za sve tvrtke do 3 milijuna kuna godišnjih prihoda snižava s 20 na 12 posto. Ostaje dodatnih 12 posto poreza pri isplati dobiti i prirez, a to znači da će od 100.000 kuna koje žele isplatiti iz tvrtke morati platiti oko 25 tisuća kuna poreza, dok su ranije morali državi uplatiti čak 35 tisuća kuna. Neće se ubuduće ni uračunavati nerealizirani gubici koji su povećavali osnovicu, ali uglavnom u velikim tvrtkama. I na porez na dobit primjenjuje se novčano načelo, što znači da će se plaćati nakon predaje financijskog izvještaja, a ne akontacijski. Tijekom 2014. male su tvrtke ostvarile 14 milijardi kuna dobiti. Manji porez na 40 posto u tvrtkama će ostaviti stotine milijuna kuna. Učinak manjeg opterećenja pojačava se izmjenama u sustavu PDV-a. Osim što se olakšava poslovanje, rastu porezno priznati troškovi. Za početak osnovica za obvezni ulazak u sustav PDV-a podiže se na 300.000 kuna, a jedan od autora porezne reforme Ivan Idžojtić objasnio nam je da je ta granica uzeta kao optimalna da u sustav ne bi morali ulaziti mikrobiznisi.

Velika pomoć bit će i činjenica da se kao porezno priznati trošak vraćaju troškovi automobila i reprezentacije. Od kupnje auta, bilo gotovinom, kreditom ili financijskim i operativnim leasingom, do troškova goriva, registracije ili održavanja, svi su troškovi priznati u iznosu od 50 posto i za umanjenje porezne osnovice za PDV i porez na dobit. U slučaju reprezentacije priznaje se odbitak od 50 posto samo za porez na dobit. Za uvoznike puno će značiti izmjena po kojoj više ne moraju platiti PDV pri uvozu pa tražiti povrat poreza od države, već će imati pravo prebijati porezne obveze.

Važne su i dvije izmjene kojima se štite poduzetnici. Prvi slučaj tiče se nemogućnosti naplate računa i plaćanja PDV-a. Dosad su poduzetnici morali platiti PDV čak i kada je njihov dužnik u nemogućnosti platiti račun, a mogli su izbjeći obvezu poreza jedino ako dobiju potvrdu od dužnika da će on umanjiti svoje pravo pretporeza. Takve potvrde uglavnom nisu mogli dobiti. Ubuduće će biti dovoljno dokazati da je dužnik u stečaju i obveza plaćanja PDV-a bit će otkazana, piše Večernji list.

Druga je izmjena ukidanje obveze da kupac bude jamac-platac po članku 127. Zakona o PDV-u. Tim se člankom kaže da čim Porezna uprava posumnja da se pokušao izbjeći platiti PDV, a to se događa čak i kada račun nije napravljen u skladu sa zakonskim propisima ili mu nedostaje jedna od stavki, obvezu PDV-a mora podmiriti kupac. Zbog takve odredbe tvrtke su i propadale jer su morale platiti tuđe poreze. Izmjene neće puno utjecati na prihode proračuna jer 95 posto poreza ionako plaća tek 10 posto poduzetnika. U grupi od 5 posto su uglavnom mali kojima ovakva reforma uvelike pomaže da razviju poslovanje, investiraju i potaknu zapošljavanje.

You may also like

0 comments