Promjena režima u Iranu nije dio američke politike

Američke sankcije imaju snažan utjecaj na iransko gospodarstvo i javno mnijenje, iako promjena tamošnjeg režima nije dio Washingtonove politike, rekao je u srijedu John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa.
Trumpova vlada ovog je mjeseca obnovila sankcije nakon što se povukla iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015. godine. Washington je pod Trumpom smatrao da taj dogovor nije dovoljan da bi se zaustavile aktivnosti Teherana u susjednim bliskoistočnim državama i da on neće spriječiti Iran da razvije atomsku bombu.

Američki preokret razljutio je Iran i uznemirio druge svjetske sile čije tvrtke razmišljaju hoće li se povući iz te islamske republike. “Da budem jasan, mislim da vraćanje sankcija već ima značajan utjecaj na iransku ekonomiju i na javno mnijenje unutar Irana”, rekao je Bolton tijekom posjeta Izraelu.

Na konferenciji za medije u tom gradu Bolton je upitan jesu li Sjedinjene Države s Izraelom raspravljale o bilo kakvim planovima iskorištavanja prosvjeda u Iranu oko gospodarstva i predstavljaju li oni stvarnu prijetnju vladi u Teheranu. “Promjena režima u Iranu nije američka politika. No želimo masovnu promjenu u njegovom ponašanju”, odgovorio je savjetnik. Iranska ekonomija pogođena je velikom stopom nezaposlenosti i inflacijom, a valuta rial je od travnja izgubila pola svoje vrijednosti. Vraćanje sankcija moglo bi dodatno otežati situaciju.

Tisuće Iranaca prosvjedovalo je protiv rasta cijena nekih prehrambenih proizvoda, nedostatka radnih mjesta i državne korupcije. Demonstracije oko rasta životnih troškova često su se pretvorile u skupove protiv vlade. “Mislim da su efekti, ekonomski naravno, snažniji nego što smo očekivali”, rekao je Bolton.

“No iranska aktivnost u regiji i dalje je huškačka: što rade u Iraku, u Siriji, s Hezbolahom u Libanonu, što rade u Jemenu, što prijete da će učiniti u Hormuškom tjesnacu”. Taj tjesnac je strateški morski put za prijevoz nafte. Iranska revolucionarna garda zaprijetila je da će ga blokirati u odgovoru na pozive Trumpove vlade na zabranu svog iranskog izvoza nafte. Time bi se zaustavio put i državama poput Katara, Bahreina i Kuvajta.

Nove sankcije u studenom

Washington je uveo nove sankcije Iranu u kolovozu, a meta su im trgovina zlatom i drugim vrijednim metalima, kupovina američkih dolara i automobilska industrija. Trump je najavio da će u studenom doći do novih sankcija kojima će meta biti iranska naftna industrija i bankarski sektor. Bolton je na konferenciji za medije poručio: “Činit ćemo druge stvari kako bi stvorili pritisak na Iran, osim ekonomskih sankcija”. Nije rekao na što točno misli.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u utorak je pozvao Europu da stvori sustave plaćanja neovisne od Sjedinjenih Država ako želi sačuvati nuklearni sporazum s Iranom. Europske sile trude se osigurati da Iran zadrži dovoljno gospodarskih koristi kako bi ga se moglo nagovoriti da se i dalje drži sporazuma usprkos odlasku Washingtona. To se pokazalo teškim jer mnoge europske tvrtke strahuju od američkih financijskih kazni.

Iran je ovog tjedna pozvao Europu da osnaži inicijativu za spas sporazuma nakon što se francuski naftni gigant Total povukao s velikog projekta u toj državi. “Očekujemo da će Europljani shvatiti, kao što to shvaćaju tvrtke diljem tog kontinenta, da je izbor između poslovanja s Iranom ili poslovanja s SAD-om veoma jasan”, rekao je Bolton.

“Pa ćemo vidjeti što će se dogoditi u studenom. No predsjednik Trump je jasno dao do znanja – želi maksimalan pritisak na Iran, i to se događa”. Sporazumom između Irana i svjetskih sila iz 2015. ukinute su međunarodne sankcije, a Teheran je zauzvrat pristao ograničiti svoje nuklearne aktivnosti čime je produženo razdoblje koje bi mu bilo potrebno za proizvodnju atomske bombe ako se na to odluči. Teheran već dugo odbacuje da uopće ima tu namjeru.

You may also like

0 comments