Promet kroz Ukrajinu ne smeta Sjevernom toku 2

Gazprom
Rusija je spremna očuvati tranzit svoga plina kroz Ukrajinu i nakon 2019. g. u slučaju riješenja sporova između Gazproma i ukrajinske energetske tvrtke Naftogaz, a plinovod „Sjeverni tok 2“ ne smeta postojećim trasama, izjavio je zamjenik ruske vlade Sergey Prohodko.

„Što se tiče tranzita ruskog plina kroz teritorij Ukrajine, mi smo ga spremni očuvati na ekonomski rentabilnim uvjetima, ali u slučaju poštenog riješenja svih sudskih sporova između „Gazproma“ i „Naftagaza Ukrajine“, izjavio je ruski potpredsjednik vlade. „Koncepcija „Sjevernog toka 2“ ne razmatra obustavu tranzita po postojećim trasama, kako u odnosu na Ukrajinu tako i na druge zemlje.

Ruska strana izjavljivala je u više navrata o spremnosti očuvanja tranzita plina kroz ukrajinski plinovodni sustav na uzajamno prihvatljivim uvjetima nakon 2019. godine“, naglasio je ruski državni službenik. A da bi se to dogodilo, nastavio je dalje, „nužno je regulirati odnose između zainteresiranih tvrtki, usuglasiti ekonomske uvjete i izgraditi atmosferu koja će omogućiti normalan dijalog“.

You may also like