Promatra li Europa premirno trgovinske ratove?

Analiza
Idućih godinu dana bit će sklopljeno nekoliko ugovora o slobodnoj trgovini između značajnih svjetskih gospodarstava, što pokazuje da je Europska unija ostala usamljena u svijetu u promoviranju trgovinskog multilateralizma.

Nakon što je dogovorio “prvu fazu” trgovinskog sporazuma s Kinom te razvrgnuo Sjevernoamerički ugovor o slobodnoj trgovini (NAFTA) te trgovinu s Meksikom i Kanadom “upakirao” u novi Sporazum SAD-a, Kanade i Meksika, američki predsjednik Donald Trump najavio da su sada na redu sporazumi s postbrexit Ujedinjenim Kraljevstvom, Europskom unijom i Indijom.

Trump najavljuje “veliki” sporazum s Velikom Britanijom od kada je premijer Boris Johnson na prosinačkim izborima izborio novi mandat u Downing Streetu 10. S trgovinom od 127,1 milijardu dolara “Otok” je sedmi trgovinski partner SAD-a po važnosti, no London za sada sugerira kako mu je sklapanje ugovora s Europskom unijom prvi prioritet.

K tome, između Londona i Washingtona pojavila su se trvenja zbog najave uvođenja digitalnog poreza američkim kompanijama u travnju. Isti problem postoji i u odnosima SAD-a i EU-a, uz problem subvencijama proizvođaču zrakoplova Airbusu te carina uvedenih na čelik i aluminij.

Digitalna trgovina izvor je problema i u američkim odnosima s Indijom zbog čega je Trumpova administracija ukinula toj državi posebni trgovinski status, što negativno utječe na 5,6 milijardi dolara vrijedan indijski izvoz. Ograničeni trgovinski sporazum te dvije države očekivao se lanjskog rujna, ali su pregovori propali na carinama na američke poljoprivredne proizvode i uvoza indijskih lijekova. Poticaj novim pregovorima očekuje se od Trumpova posjeta Indiji ovoga mjeseca.

Već ova tri primjera jasno ukazuju na trend da se međunarodni trgovinski odnosi uređuju bilateralnim ugovorima, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments