Prolongiranje nuklearnog posla kao poruka Parizu, Pekingu i Washingtonu

Odluka nove britanske vlade da ne potpiše dogovor koji je ranija administracija imala za gradnju nuklearke sa Francuzima i kineskim investitorima šokirala je javnost u ove dvije zemlje.

Naime, Theresa May izabrala je ne potpisati ugovor, nego ga odložiti do jeseni kako bi ishodila nove sigurnosne i ekonomske studije izvedivosti projekta. To je razbjesnilo Paris, koji je trebao biti ključni partner u budućim energetskim odnosima Britanije i EU, nakon Brexita, ali i Peking, kojega je Cameron agresivnom kampanjom privolio na investiranje, usprkos kritikama kako tako financira povredu ljudskih prava.

Prošloga je petka objavljeno kako će Hinkley Point C Nuclear Power Station proizvoditi 3200 MW struje kroz dva nova francuska reaktora, a dan ranije francusko je javno poduzeće EDF izglasalo investiciju i projekt. Međutim, u utorak u noći Theresa May odlučila je sačekati. Iz EDF-a su šokirani neozbiljnošću Britanaca.

Theresa May ozbiljno shvaća suverenističku poruku referenduma o Brexitu te šalje poruku Parizu kako više neće uzimati europske dogovore zdravo za gotovo, a Kini šalje poruku kako Britanija ne želi više glumiti kineskog prijatelja u zamjenu za investicije jer je to pitanje nacionalne sigurnosti. Povratak je to na politiku anglosaksonske alijanse, jer podsjetimo, Barack Obama je u ožujku 2015. godine bio šokiran Cameronovim dogovorom o gradnji nuklearke s Kinezima i azijskim bankama. Govorio je kako je to prijetnja sigurnosti cijelom savezu. Cameron je u tome vidio otvaranje novih radnih mjesta, piše jučerašnje tiskano izdanje The New York Timesa.

S druge strane, Britaniji su potrebne i nove financijske studije, naime radi se o reaktoru nove generacije čija financijska isplativost biva iznimno upitna. Barem tako kažu inženjeri i sindikati EDF-a.

You may also like

0 comments