Projekt Sjeverni tok 2 pred završetkom usprkos teškim okolnostima

Izjava
Rusija vjeruje da će projekt plinovoda Sjeverni tok 2 biti završen i da njegova sudbina, unatoč teškim okolnostima, nije upitna.

Izjavio je to Vladimir Čizov, veleposlanik Rusije pri Europskoj uniji. Plinovod je gotovo završen, iako je švicarska tvrtka Allseas koja je bila zadužena za polaganje posljednje sekcije zbog američkih pritisaka prekinula radove. No, te će radove završiti ruska plinska tvrtka Gazprom i druge ruske tvrtke.

Uz to, u tijeku su i sudski procesi koji su podneseni kako bi se ublažile pojedine odredbe europskih propisa o plinskom tržištu koje za sada omogućavaju Gazpromu korištenje tek polovice ukupnih kapaciteta budućeg plinovoda. U svakom slučaju, Gazprom očekuje da bi plinovod trebao biti u pogonu do kraja 2020. godine, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Udio prirodnog plina koji se uvozi iz Rusije u pokrivanju potreba na plinskom tržištu u Poljskoj u četiri godine je pao sa 77 na 60%. Izjavio je to Jerzy Kwieciński, čelnik poljske i naftne tvrtke PGNiG.

Potrošnja plina u Poljskoj danas se kreće oko 17 mlrd. m3 godišnje, a najviše se i dalje pokriva uvozom plina iz Rusije. No, te količine se sustavno smanjuju, a nakon što 2022. godine istekne dugoročni ugovor s ruskom plinskom tvrtkom Gazprom, on se neće produljiti. Prema tom ugovoru, Poljska je uvozila i do 10 mlrd. m3 ruskog plina godišnje.

No, sadašnji poljski plan predviđa postupno napuštanje ruskog plina i sve veće oslanjanje na ukapljeni prirodni plin (LNG) koji se uvozi iz SAD-a i Katara. Isto tako, u planu je uvoz norveškog plina iz sjevernomorskih plinskih polja kroz novi plinovod Baltička cijev, objavila je ruska novinska agencija TASS.

You may also like

0 comments