Projekt Sjeverni tok 2 isključit će Poljsku iz plinskog tržišta

Njemačka je odobrila ruskoj plinskoj tvrtki Gazprom da u njezinom teritorijalnom moru gradi i upravlja plinovodom Sjeverni tok 2 koji će je izravno preko Baltičkom mora spojiti s Rusijom.
To je vijest koja ide protiv pokušaja Poljske da zaustavi gradnju plinovoda kojim se zaobilazi njezin teritorij. S tim je povezana nedavna poljska inicijativa pri čemu je poljski premijer Mateusz Morawiecki zatražio od američkog državnog tajnika Rexa Tillersona da se američke sankcije Rusiji prošire i na taj projekt.

Ruski stručnjaci smatraju da je ta inicijativa rezultat geopolitičkih uvjeta i nastojanja Poljske da se značajnije uključi na europsko plinsko tržište služeći kao ulaz za američki ukapljeni prirodni plin (LNG). SAD je 2017. godine počeo izvoz LNG-ja u Poljsku, a do sada je terminal Świnoujście stiglo 14 tankera s ukupno 1,6 mlrd. m3 američkog plina.

Poljska planira proširenje terminala i povećanje uvoza američkog plina na 7,5 mlrd. m3 godišnje i postati plinsko čvorište za Srednju i Istočnu Europu zbog čega je nužno smanjiti dotok ruskog plina. Dio stranih stručnjaka sumnja u izvedivost ovih planova, a ruski stručnjaci procjenjuje da je planirano proširenje terminala prvenstveno politički motivirano i ga Poljska sama ne može financirati, dok bi izgradnjom Sjevernog toka 2 izgubila izglede da postane značajniji igrač na europskom plinskom tržištu, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

You may also like