Home Hrvatska Projekt: Jugonostalgija kao zakašnjeli derivat utopijskog jugoslavenstva

Projekt: Jugonostalgija kao zakašnjeli derivat utopijskog jugoslavenstva

by Energypress.net

Projekt “Popularna kultura kao politička strategija” primjenjuje postmodernu metodologiju, pridružujući se najrecentnijim istraživanjima balkanskog kulturološkog i literarno-filozofskog konteksta. Polazište je činjenica da je jugoslavenska ideja obilježila oblikovanje kulturno-političkih identiteta na (post)jugoslavenskim prostorima.

Piše: Prof.dr.sc. Zlatko Kramarić

Stoga definira ideju (jugo)nostalgije kao jedan od zakašnjelih derivata imaginarija utopijskog jugoslavenstva. Budući da je ta ideja i dalje prisutna i u hrvatskoj postsocijalističkoj javnoj sferi i da su pogrešne sve one političko-kulturne strategije koje ju pokušavaju na bilo koji način stigmatizirati, projekt sagledava sav njezin sadašnji, postsocijalistički i emancipativni politički potencijal u kontekstu narativa o socijalističkom iskustvu i sjećanja na (Titov) socijalizam, svjestan “male povijesti zaborava” te svih heterogenosti i unutrašnjih kontradiktornosti.

Projekt će analizirati korijene i fenomenologiju jugonostalgije u demokratskoj Hrvatskoj s obzirom na njezine temelje i protagoniste. Promatrajući ju kao jedan od legitimnih mitova unutar pluralističkog društva, istraživanje će nastojati objasniti zašto takvo “reciklirano” jugoslavenstvo više nije u stanju izdržati prijelaz iz subverzije/negativnosti u kreaciju novog, pozitivnog sadržaja. Svrha istraživanja unutar projektnog prijedloga bit će potkrjepa tvrdnje da jugonostalgija više nema emancipacijski politički potencijal i privlačnost kakvu je imala u ranijim vremenima, kao i potvrda paradoksa o nazočnosti jugonostalgičara kao “autentičnih tumača” u mnogim sferama našeg civilnog društva.

Naposljetku, projekt će biti teorijski usmjeren k adekvatnim kritičkim analizama i demarginalizaciji jugonostalgije u smislu dokazivanja njezine mitološke potrošenosti u demokratskoj i suverenoj hrvatskoj državi. Time će biti dan značajan prilog diskusiji o jugonostalgiji kao važnoj identitetskoj, kulturalnoj i političkoj tematici i našem odnosu spram jugoslavenskog nasljeđa općenito.

 

Related Posts