Projekcije: Švicarci bliži odbacivanju ideje o lakšoj deportaciji alohtonih

Švicarski glasači bliže su odbacivanju nego prihvaćanju referendumskog prijedloga o automatskoj deportaciji stranaca koji počine bilo kakvo kazneno djelo, doznaje se u nedjelju nakon prvih prebrojanih glasova.

“Sve ukazuje na ‘ne’, tj. odbacivanje referendumskog prijedloga. Ono što definitivno vidimo je da glas ‘da’ ima potporu manju od 45 posto”, kazao je Claude Longchamp iz instituta za istraživanje javnog mišljenja gfs.bern.

Desničarska Švicarska narodna stranka (SVP) potaknula je plebiscit o automatskom izbacivanju stranaca proglašenih krivima za kaznena djela, veća ili manja, pa i prekršaje, neovisno o tome koliko dugo žive u Švicarskoj. Populistički SVP, koji podršku skuplja sloganima poput “Stvorimo sigurnost!”, osvojio je na parlamentarnim izborima u prosincu najviše glasova na temelju protuuseljeničke kampanje, te sada imaju dva od sedam ministarskih mjesta u višestranačkoj vladi.

Po zakonu koji predlaže SVP država ne bi deportirala samo strance koji su počinili ubojstvo, silovanje ili trgovanje ljudima, nego i sitne prekršaje, poput lažnih iskaza na sudu, prijetnji državnim službenicima ili vandalizma.

Prema prvim rezultatima, glasači u Ženevi su sa 63,71 posto odbacili predloženu inicijativu. Konačni rezultati očekuju su tijekom dana. Osim SVP-a, sve ostale stranke u parlamentu protive se tom prijedlogu, a protiv njega je potpisan i manifest skupine 120 pravnih stručnjaka i 270 bivših i sadašnjih parlamentarnih zastupnika.  Kritičari smatraju da bi novi zakon bio posebno nepravedan prema 400 tisuća takozvanih “secondosa”, druge generacije stranaca, koji su rođeni u Švicarskoj, ali nemaju švicarske putovnice.

Glas “da” dodatno bi zakomplicirao odnose Švicarske s Europskom unijom, koja je njezin najveći trgovinski partner, jer Bern još uvijek popravlja svoj imidž nakon referenduma o useljeničkim kvotama prema radnicima iz članica EU-a.

You may also like