Proizvodnja nafte u Crnoj Gori može početi za četiri godine

Podgorica – Proizvodnja nafte i gasa u crnogorskom podmorju mogla bi početi za tri do četiri godine, dok će privreda biti spremna da iskoristi benefite tog posla tek nakon objavljivanja drugog tendera, saopštio je pomoćnik ministra ekonomije, Vladan Dubljević.

„Tek nakon objavljivanja drugog tendera za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju možemo očekivati veći priliv velikih naftnih kompanija i da će naša privreda biti spremna da se uključi u taj posao“, rekao je Dubljević na sjednici Odbora Udruženja energetike i rudarstva Privredne komore PKCG, prenosi MINA-business.

On je dodao da je istraživanje i proizvodnja ugljovodonika cikličan posao i da se tenderi obnavljaju svake tri do četiri godine. Istraživanje nafte i gasa, prema njegovim riječima, traje oko sedam godina, a početak proizvodnje se može očekivati u prve tri do četiri. Dubljević je saopštio da bi Vlada početkom aprila trebalo da dostavi parlamentu prijedlog ugovora i odluke o dodjeli koncesija na osnovu ponuda dostavljenih na tender, koji je zatvoren 15. maja prošle godine. Konačnu odluku o dodjeli koncesija donijeće Skupština.

Na tender za dodjelu ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika u crnogorskom podmorju ponude su dostavila tri konzorcijuma, od po dvije kompanije. Ponudu su dostavili konzorcijumi koje čine američki Marathon Oil Corporation i austrijski OMV, italijanski Eni i ruski Novatek, kao i grčki Energean Oil & Gas i britanski Mediterranean Oil & Gas.

Dubljević je ocijenio da je za Crnu Goru, kao malu državu, ključno da se pozicionira u poslu buduće proizvodnje nafte i gasa i definiše politiku upravljanja tim resursom, kako bi se obezbijedili benefiti za društvo. Utvrđivanje politike upravljanja resursom nafte i gasa, prema njegovim riječima, podrazumijeva njihovu procjenu, zakonsko uređenje te oblasti i izgradnju infrastrukture.

Dubljević je naveo da ciljevi politike upravljanja, između ostalog, podrazumijevaju utvrđivanje maksimalnih benefita društva, rješavanje energetskog deficita, kao i doprinos smanjenju siromaštva. „Država ima obavezu da, kroz zakone i podzakonska akta, utvrdi pravila igre, kako bi se smanjio prostor za pregovore s naftnim kompanijama. Radi se o velikim kompanijama, koje imaju stotine hiljada zaposlenih i profite u milijardama USD, tako da se s njima ne može pregovarati“, rekao je Dubljević.

On je podsjetio da postoje dva modela ugovora koji se zaključuju sa naftnim kompanijama i da se Crna Gora opredijelila za koncesione, uz plaćanje određenih taksi. „U Crnoj Gori je definisana stopa poreza na dobit od devet odsto, što je dobro za privlačenje stranih investitora, ali ne i za naftne kompanije. Zato smo za njih uveli poresku stopu od 54 odsto“, kazao je Dubljević.

On je dodao da bi država trebalo da dobije 60 do 65 odsto profita od proizvodnje nafte gasa. „Kada je riječ o raspodjeli profita, definisano je da 15 odsto profita od ove djelatnosti budu budžetska sredstva, a 85 odsto ide u fond namijenjn razvoju, odnosno to će biti novac svih građana“, kazao je Dubljević.

Potpredsjednik PKCG Stanko Zloković smatra da ima prostora za crnogorsku privredu u tom poslu, kao i da je politika upravljanja resursima dobro definisana, s obzirom na to da se sa velikim naftnim kompanijama ne može pregovarati.

You may also like