Proizvođačke cijene u industriji energije porasle na godišnjoj razini

Analiza DZS-a
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenome su nastavile trend pada na godišnjoj razini, oslabivši 3,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su na mjesečnoj razini više za 0,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Trend pada proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini prisutan je od ožujka ove godine. Tada je zabilježen pad od 2,7 posto u odnosu na ožujak prošle godine, dok je najveći pad ukupnih proizvođačkih cijena statistika registrirala u svibnju, za 6,6 posto u odnosu na lanjski svibanj.

Po podacima DZS-a, proizvođačke cijene u studenome, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj su razini više su za 0,2 posto, a na godišnjoj razini niže su za 0,1 posto.  Na inozemnom su tržištu proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini više za 0,3 posto, a na godišnjoj niže za 5,3 posto. Na domaćem tržištu su proizvođačke cijene u studenome u odnosu na listopad više za 0,3 posto, dok su u odnosu na studeni prošle godine niže za 2,3 posto.

Statistika proizvođačkih cijena na domaćem tržištu prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), pokazuje da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle u kapitalnim proizvodima za 0,8 posto, energiji za 0,7 posto, intermedijarnim proizvodima za 0,1 posto isto kao i u trajnim i netrajnim proizvodima za široku potrošnju.

U studenome 2020. u usporedbi s listopadom 2020. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su kapitalnim proizvodima za 0,6 posto i u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,1 posto, a pale su u energiji za 15,5 posto, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 1,3 posto te u intermedijarnim proizvodima za 0,6 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u studenome u usporedbi s listopadom proizvođačke cijene porasle su u rudarstvu i vađenju za 10,3 posto, a pale su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto, dok su u prerađivačkoj industriji i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale stabilnost

U usporedbi s studenim 2019. proizvođačke cijene porasle su u rudarstvu i vađenju za 32,6 posto i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,6 posto, a pale su u prerađivačkoj industriji za 4,9 posto i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,1 posto.

You may also like

0 comments