Home Ekonomija Proizvođačke cijene pale četrdeseti mjesec za redom

Proizvođačke cijene pale četrdeseti mjesec za redom

by Agencije

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u Hrvatskoj u kolovozu za 5,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec što je 40. mjesec zaredom kako padaju na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na isti lanjski mjesec, u kolovozu su cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu bile bile niže za 5 posto, a na nedomaćem za 4,6 posto.

Promatrano po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju pale za 13,8 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 5,2 posto, u prerađivačkoj industriji 4,7 posto, te u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša 1,3 posto.

U odnosu na srpanj ove godine proizvođačke su cijene u kolovozu bile niže 1 posto. Pritom su proizvođačke cijene na domaćem tržištu u kolovozu u odnosu na mjesec ranije bile niže za 1,4 posto, a na nedomaćem 0,3 posto.

U kolovozu su u odnosu na srpanj proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale u energiji za 3,3 posto, u intermedijarnim proizvodima za 0,2 posto kao i u netrajnim proizvodima za široku potrošnju dok su u trajnim proizvodima za široku potrošnju i u kapitalnim proizvodima zadržale stabilnost.

Kada se isključe podaci o energiji, tada su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu bile niže 0,2 posto u odnosu na mjesec ranije, a pri usporedbi sa lanjskim kolovozem 1,9 posto. “U idućim mjesecima očekujemo nastavak negativnih stopa promjene proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, što je prvenstveno posljedica uvezenih deflacijskih pritisaka zbog niskih cijena energenata na inozemnim robnim tržištima”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješća DZS-a.

Related Posts