Proizvođačke cijene padaju 33. mjesec za redom

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u Hrvatskoj u siječnju za 3,1 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine, što je već 33. mjesec zaredom kako padaju na godišnjoj razini, odnosno od svibnja 2013., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na prosinac lani proizvođačke cijene u ovogodišnjem su siječnju bile niže za 1,5 posto. Pritom su proizvođačke cijene na domaćem tržištu u siječnju u odnosu na mjesec ranije niže za 1,2 posto, dok su na nedomaćem tržištu pale za 1,9 posto. Kada se isključe podaci o energiji, tada su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju ove godine bile niže za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, a na godišnjoj su razini smanjene za 0,6 posto.

U odnosu na siječanj 2015. godine, cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu niže su 3,4 posto, a na nedomaćem za 2,7 posto. Promatrano po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na godišnjoj razini, proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju pale su za 6,3 posto, u prerađivačkoj industriji 2,9 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 3,1 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša jedan posto.

“Podrška deprecijacijskim pritiscima na domaćem tržištu i u ovoj godini će dolaziti od slabe domaće potražnje, a bit će predvođena uvoznim deflatornim pritiscima s inozemnih robnih tržišta, prvenstveno uvjetovanih zamjetno nižim cijenama sirove nafte”, kažu analitičari RBA. Napominju da se “tek prema kraju godine, uslijed očekivanog porasta cijena sirove nafte, može očekivati blago intenziviranje inflatornih pritisaka”.

You may also like