Proizvođačke cijene energije porasle gotovo 15 posto

Proizvođačke cijene industrije u Hrvatskoj su u kolovozu porasle za 3,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je 20. mjesec zaredom nastavljen njihov rast na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Add content here
Službena statistika pokazuje da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu na mjesečnoj razini porasle za 0,2 posto. Pritom su cijene na domaćem tržištu bile više za 0,1, a na inozemnom tržištu za 0,3 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 3,4 posto, a na inozemnom tržištu za 3,9 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u kolovozu u odnosu na srpanj veće za 0,1 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnji kolovoz više za 0,4 posto. „U kolovozu je zaustavljen trend ubrzanja godišnje stope rasta proizvođačkih cijena. Nakon što je u srpnju godišnja stopa rasta cijena pri proizvođačima dosegnula najvišu razinu od kraja 2012., 4 posto, u kolovozu je rast usporen na 3,6 posto”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u kolovozu su prema mjesecu ranije porasle cijene energije, za 0,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,3 posto, a za po 0,1 posto netrajnih proizvoda za široku potrošnju i kapitalnih proizvoda. Istovremeno, cijene intermedijarnih proizvoda su ostale na istoj razini kao i u srpnju.

Na godišnjoj su razini, pak, cijene energije u osmom mjesecu ove godine bile više za 14,8 posto. Cijene intermedijarnih proizvoda porasle su za 1,8 posto, kapitalnih proizvoda za 0,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,1 posto.

Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju su pak na godišnjoj razini zabilježile pad od 0,8 posto. Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene porasle u prerađivačkoj industriji, za 0,2 posto, te u rudarstvu i vađenju, za 0,1 posto. Pak, cijene su ostale na istoj razini u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, kao i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle 19,4 posto, u prerađivačkoj industriji za 3,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,7 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša cijene su ostale na razini iz kolovoza prošle godine.

„S obzirom na nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta proizvođačkih cijena, u narednom razdoblju možemo očekivati nastavak pozitivnih pritisaka na rast potrošačkih cijena. Istovremeno, očekivani nastavak oporavka domaće, ali i inozemne, potražnje će stvarati pritiske na rast proizvođačkih cijena industrije”, zaključuju analitičari RBA.

0 comments