Proizvođači ugljena ostvaruju rekordne zarade

Izvješće Glencora

Cijeli svijet zahvaćen je klimatskom krizom dok temperature rastu i rijeke presušuju, ali nikada nije bilo bolje vrijeme za zarađivanje na ugljenu.

Potresi na energetskom tržištu od ruske invazije na Ukrajinu znače da svijet postaje sve više ovisan o gorivu koje najviše zagađuje okoliš, a kako potražnja raste, tako i cijene rastu na najviše razine svih vremena, što za najveće proizvođače ugljena znači veliku dobit.

Robni div Glencore izvijestio je da je osnovna zarada njegove jedinice za ugljen porasla za gotovo 900 posto, na 8,9 milijardi dolara u prvoj polovici godine – više nego što su Starbucks ili Nike ostvarili u cijeloj godini. Profit najvećeg proizvođača Coal Indije gotovo se utrostručio, također na rekordnu razinu, dok su kineske kompanije koje proizvode više od polovice svjetskog ugljena u prvom polugodištu uprihodile čak 80 milijardi dolara.

Ogromni profiti raduju i ulagače. No zbog njih će se svijetu biti još teže odviknuti od navike loženja ugljena, dok proizvođači rade na iskopavanju dodatnih tona i poticanju ulaganja u nove rudnike. Ako se više ugljena vadi i spaljuje, pada i vjerojatnost zadržavanja globalnog zagrijavanja na manje od 1,5 stupnjeva Celzijevih.

To je izvanredan preokret za industriju koja je godinama bila u egzistencijalnoj krizi, dok se svijet pokušavao prebaciti na čišća goriva kako bi usporio globalno zagrijavanje. Banke su se obvezale prekinuti financiranje, kompanije su se rješavale rudnika i elektrana, a krajem prošle godine svjetski su se čelnici približili dogovoru o konačnom prekidu njegove upotrebe.

Ironično, ti su napori pridonijeli uspjehu proizvođača ugljena jer je nedostatak ulaganja ograničio opskrbu. A potražnja je veća nego ikad jer se Europa pokušava odviknuti od ruskog uvoza tako što uvozi više prekomorskog ugljena i ukapljenog prirodnog plina, ostavljajući manje goriva za druge zemlje. Cijene u australskoj luci Newcastle, azijskoj referentnoj točki, u srpnju su porasle na rekordne razine.

Utjecaj na dobit proizvođača ugljena bio je zapanjujući i ulagači sada to unovčuju. Velika zarada Glencorea omogućila je kompaniji ove godine povećati povrate dioničarima za dodatnih 4,5 milijardi dolara, uz obećanja da će biti još i viši.

Divlji profiti mogli bi postati politički problem jer šačica kompanija zarađuje, dok potrošači plaćaju visoku cijenu. Troškovi električne energije u Europi rekordno su visoki, a ljudi u zemljama u razvoju trpe svakodnevne nestašice struje jer njihova komunalna poduzeća ne mogu priuštiti uvoz goriva. Ranije ovog mjeseca, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres obrušio se na energetske kompanije, rekavši kako su njihovi profiti nemoralni i da ih se treba dodatno oporezivati.

Zagovornici ugljena kažu da je ovo gorivo i dalje najbolji način za osigurati jeftinu i pouzdanu osnovnu energiju, posebno u zemljama u razvoju. Unatoč ogromnom razvoju obnovljivih izvora energije, loženje ugljena ostaje omiljeni svjetski način proizvodnje energije. Oko 35 posto ukupne globalne električne energije proizvodi se upravo iz tog goriva.

Sam Glencore kupio je kolumbijski rudnik od bivših partnera Anglo i BHP Groupa. Priroda dogovora i rastuće cijene ugljena značili su da je Glencore u biti do kraja prošle godine besplatno dobio rudnik. U prvih šest mjeseci ove godine ostvario je dvije milijarde dolara dobiti od tog jednog rudnika, što je više nego dvostruko od ukupne zarade poslovanja s ugljenom u istom razdoblju prošle godine, piše Bloomberg Adria

You may also like