Proizvođači se drže dogovora, raste cijena nafte

Na 36 dolara
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 36 dolara, ohrabrene porukama proizvođača da se drže dogovora o smanjenju opskrbe i većom potražnjom za gorivima paralelno ublažavanju mjera zaštite od pandemije.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 36,01 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 34 dolara.

Trgovce je ohrabrila najava Rusije da će u svibnju i lipnju proizvoditi blizu ciljanih 8,5 milijuna barela dnevno, u skladu s dogovorom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera, okupljenih u grupu OPEC+.

Najveći svjetski proizvođači, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, dogovorili su u travnju smanjenje proizvodnje u svibnju i lipnju za gotovo 10 milijuna barela dnevno. Rusko ministarstvo energetike citiralo je danas i izjavu ministra Aleksandra Novaka da bi rast potražnje za gorivom do lipnja ili srpnja trebao smanjiti globalni višak koji trenutno iznosi sedam do 12 milijuna barela dnevno. „Aktualni oporavak cijena nafte prvenstveno je rezultat smanjene opskrbe. Svjetski proizvođači udruženi u grupu OPEC+ objavili su da se pridržavaju koordiniranog i dobrovoljnog smanjenja za 9,7 milijuna barela dnevno ili možda čak i više”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

“Kako se ublažavaju mjere zaštite od korone, potporu cijenama pruža i potražnja”, dodao je. Zemlje OPEC + sastat će se ponovo početkom lipnja kako bi razgovarale o kontinuiranom smanjenju opskrbe kako bi se poduprle cijene koje su od početka godine već porasle oko 45 posto.

Naznake smanjenja proizvodnje stižu i iz SAD-a. Tako su podaci tvrtke Baker Hughes pokazali da je broj aktivnih bušotinskih postrojenja u prošlom tjednu pao na rekordno niskih 318. OPEC ni danas nije objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica.

You may also like

0 comments