Proizvođači povećali ponudu, cijena nafte stabilna

Oporavak potražnje
Cijena nafte zadržale su se u srijedu blizu 46 dolara, balansirajući između naznaka oporavka potražnje od posljedica pandemije koronavirusa i izvješća koja su pokazala da su vodeći proizvođači u takvim okolnostima počeli povećavati ponudu.

Na londonskom je tržištu cijena je  iznosila  45,66 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se trgovalo po 42,85 dolara.

Tržišta je poduprlo izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte pale u prošlom tjednu za čak 6,4 milijuna barela. Analitičari su očekivali daleko skromniji pad, za 1,9 milijuna barela. Američka vlada objavit će službeno izvješće o zalihama tokom dana.

Potporu cijenama pružila su i istraživanja o industrijskim sektorima zemalja širom svijeta, koja su pokazala rast aktivnosti u kolovozu, iako su izgledi i dalje klimavi. Vodeći proizvođači pozorno prate oporavak industrije i kretanje potražnje kako bi prilagodili ograničenja proizvodnje, uvedena radi potpore cijenama i urušavanja potrošnje nafte nakon izbijanja pandemije i mjera njezina suzbijanja.

Od svibnja do kolovoza Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici smanjivali su proizvodnju za 9,7 milijuna barela dnevno, a od rujna do kraja godine ograničenja će biti ublažena na 7,7 milijuna barela dnevno. Reutersovo istraživanje objavljeno u utorak pokazalo je da je OPEC u kolovozu povećao proizvodnju za oko milijun barela dnevno. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 45,30 dolara, te je pala 94 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments