Proizvođači nafte moraju smanjiti proizvodnju

OilPrice
 Vodeći proizvođači nafte trebali bi produljiti sporazum o ograničenju opskrbe do kraja godine i dodatno ograničiti proizvodnju kako bi ublažili negativan utjecaj epidemije koronavirusa na globalnu potražnju, objavio je alžirski ministar nafte, predsjedatelj OPEC-a.

U kineskoj pokrajini Hubei, jednom od žarišta koronavirusa, u ponedjeljak su registrirana 103 nova smrtna slučaja i 2.097 oboljelih od tog virusa, a u cijeloj Kini od posljedica te bolesti preminulo je 1.016 ljudi, prema službenim podacima objavljenima u utorak, a to negativno utječe na ekonomske aktivnosti, posebno promet, turizam i industriju u Kini, ali i cijelom svijetu, rekao je alžirski ministar energetike Mohamed Arkab na jučerašnjem panelu o proizvodnji nafte.

Savjetodavni odbor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača preporučio je nakon izvanrednog prošlotjednog sastanka da se važeći sporazum o ograničenju opskrbe produlji do kraja godine. Proizvođači bi također trebali dodatno “prilagoditi” proizvodnju do kraja drugog tromjesečja, navodi Arkab zaključke odbora.

Odbor savjetuje 14 članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i 10 neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju. Čelnik OPEC-A najavljuje i konzultacije s proizvođačima koji nisu zastupljeni u savjetodavnom odboru kako bi se postigao konsenzus o sljedećim mjerama. Cilj je “u kratkom roku stabilizirati tržište i naći rješenje za aktualnu situaciju”, naglasio je Arkab prema priopćenju. “Situacija je jasna, zahtijeva korektivne mjere u interesu svih”, zaključio je čelnik OPEC-a.

Ministri OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača okupit će se 5. i 6. ožujka na redovnom sastanku u Beču kako bi donijeli službenu odluku o proizvodnoj politici. OPEC+ trenutno smanjuje opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno a važeći sporazum istječe krajem ožujka, javlja portal OilPrice

You may also like

0 comments