Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA Proizvođač EV-a iz Vijetnama udvostručio prihode

Proizvođač EV-a iz Vijetnama udvostručio prihode

by Energypress.net

VinFast

Vijetnamski proizvođač električnih vozila VinFast izvijestio je da je prošle godine gotovo udvostručio prihod, najavivši pritom i da planira gotovo utrostručiti prodaju u ovoj godini i proširiti se na indijsko i indonezijsko tržište.

VinFastov je prihod 2023. godine porastao za 91 posto, na 1,2 milijarde dolara. Usprkos tome, kompanija je zaključila godinu s bruto gubitkom 7,3 posto većim nego godinu ranije.

U ožujku 2023. godine kompanija je počela prodavati sportski terenac VF8 u SAD-u, ali još se uvelike oslanja na domaću potražnju i oko 60 posto isporuka vozila podružnici Green SM, operatoru taksija i pružatelju usluga leasinga, iza kojeg stoji VinFastov izvršni direktor Pham Nhat Vuong.

U prošloj godini isporučili su kupcima gotovo 34.885 vozila, gotovo pet puta više nego u 2022., ali manje no što su planirali zbog oštrije cjenovne konkurencije i kontinuirano slabe potražnje u pojedinim dijelovima svijeta.

U 2024. planiraju isporučiti 100.000 vozila, a trenutno grade i tvornicu u SAD-u koja bi trebala početi s radom iduće godine.

Related Posts