Program energetske obnove zgrada u javnom sektoru spreman za sljedeću vladu

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević poručio je u utorak, tijekom obilaska gradilišta energetske obnove dviju zgrada Sveučilišta Sjever u Varaždinu, da je program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje od 2016. do 2020. godine spreman za novu Vladu.

Kuščević je u pratnji varaždinskog župana Predraga Štromar i varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša i rektora Sveučilišta Sjever Marina Milkovića obišao gradilište na kojem se izvode radovi na energetskoj obnovi vrijedni 3.923.188 kuna. Očekuju se energetske uštede od 150.000 kuna godišnje.

Program energetske obnove zgrada javnog sektora od 2016. do 2020. godine spreman je za iduću Vladu. Imamo i program obnove višestambenih zgrada sa 70 milijuna eura i stambenih zgrada s 30 milijuna eura. Još pregovaramo s Europskom komisijom o postupku financiranja jer želimo omogućiti da se područja koja su siromašnija sufinanciraju s većim postotkom, rekao je Kuščević.

Na jesen kreću još dva velika projekta u Varaždinskoj županiji – Opća bolnica Varaždin vrijedna 83,5 milijuna kuna i kaznionica u Lepoglavi vrijedna 42,5 milijuna kuna, najavio je ministar dodajući da sjever Hrvatske, a naročito Varaždinska županija, prednjači u takvim projektima i može biti primjer u energetskoj učinkovitosti i korištenju neperspektivne državne imovine.

Sveučilište Sjever već je uredilo jednu od tri zgrade u kojima djeluje na prostoru nekadašnje vojarne u Križanićevoj ulici, na kojem je izgrađeno i POS naselje. Uz energetsku obnovu vrijednu gotovo četiri milijuna kuna, ukupna vrijednost investicije s unutarnjim uređenjem je oko 12 milijuna.

“To je dostatno za polovicu naših studijskih programa, prostor u Varaždinu je nedostatan, nešto je malo bolja situaciju u Sveučilišnom centru u Koprivnici. Vjerujemo da će nam država dodijeliti neperspektivne, nefunkcionalne i oronule objekte u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici da ih stavimo u funkciju, da naši studenti mogu ovdje studirati”, rekao je rektor Milković. Sveučilište Sjever ima oko tri tisuće studenata, a dvije i pol tisuće studira u Varaždinu.

Štromar je podsjetio da je energetsku obnovu javnih zgrada Varaždinska županija počela sama prije šest godina, s vlastitim sredstvima. Na temelju toga napravljen je državni program energetske učinkovitosti koji država uglavnom financira s 40 posto, kazao je Štromar.

Hrvatska će u idućem razdoblju imati mogućnost povlačenja 211 milijuna eura iz fondova Europske unije za obnovu zgrada javnog sektora, rečeno je tijekom obilaska gradilišta.

You may also like