Home TribinaAnalize Prognozirani deficit opskrbe podigao cijenu nafte

Prognozirani deficit opskrbe podigao cijenu nafte

by Energypress.net

Uz analizu IEA

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara budući da su ulagače ohrabrile nove procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA), signalizirajući slabiju opskrbu i snažniju potražnju u ovoj godini. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 84,73 dolara, a na američkom 80,60 dolara.

Globalni referentni indeks porastao je za oko četiri posto ovog tjedna, također podržan prvim padom američkih zaliha od siječnja i pojačanim geopolitičkim napetostima nakon što je Ukrajina napala još jednu rusku rafineriju.

Terminski ugovori naftnih proizvoda sada su izbili iz uskog raspona u kojem su trgovali ove godine, ali i dalje postoji mogućnost ograničenja daljnjih dobitaka.

Trgovce je u srijedu iznenadilo izvješće američke vlade koje je pokazalo pad zaliha nafte. Pale su i zalihe benzina, snažnije no što se očekivalo.

Poticaj cijenama bila su jučer i strahovanja za opskrbu iz Rusiije zbog ukrajinskih napada na rafinerije. Ruski izvoz goriva pao je u veljači za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec zbog neplaniranih prekida u radu rafinerija, pokazuju podaci iz industrijskih izvora i izračuni Reutersa.

U četvrtak trgovci su se usredotočili na najnovije mjesečno izvješće IEA-e.

Agencija procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju porasti za 1,7 milijuna barela dnevno, snažnije no što su bili očekivali, zbog poboljšanih izgleda u SAD-u i pojačane potražnje za gorivom pod utjecajem putovanja brodova duljom rutom oko Rta dobre nade.

Podigli su i procjenu rasta potražnje u cijeloj godini, za 110.000 barela dnevno, na 1,3 milijuna barela dnevno. To ujedno znači da će rast biti znatno sporiji nego u 2023. zbog posustajanja svjetskog gospodarstva, napominju. Lani potražnja je po njihovm procjenama porasla za 2,3 milijuna barela dnevno.

Agencija je istodobno snizila procjenu opskrbe, uzimajući s obzir najnoviju odluku OPEC-a i njegovih saveznika o smanjivanju isporuka do sredine godine i manju proizvodnju neovisnih proizvođača. Očekuju da će opskrba u ovoj godini porasti za 800.000 barela dnevno, na 102,9 milijuna barela dnevno.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je u srijedu cijena barela košarice nafte njegovih članica ostala gotovo nepromijenjena i iznosila je 82,67 dolara.

Related Posts